Общо 67 са случаите на коронавирус в България. Нови 5 случая на COVID-19 са регистрирани у нас. Това каза генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски – началник на Военномедицинска академия и председател на Националния оперативен щаб, по време на редовния брифинг на щаба.

„Ситуацията малко се промени от снощи – 67 са заразените вече. В 24-часовото наблюдение Италия има 3233 нови случая с 349 починали. Иран има общо 14 000, Испания близо 10 000 с 2000 нови случаи и 50 починали, Южна Корея има 84 нови случаи, Китай – 21. Германия има 1359 нови и общо 7200, Франция има 1200 нови случая и общо 6600, САЩ има 940 нови случаи и 4725 общо. Швейцария има 2353, Великобритания – 152 нови случая и общо 1543. Нидерландия има 1400 случая. Почти няма пощадена страна в света. Общият брой на заразените е 182 723 към 6.00 часа тази сутрин. С 510 повече са смъртните случаи от вчера и са общо 7143. Близо 80 хиляди са възстановените случаи“, посочи Мутафчийски.

Той подчерта, че е важно да се ограничи събирането на хората на открити пространства. Ген. Мутафчийски отбеляза, че рано сутринта е имал среща с премиера и са обсъдили предприетите до момента мерки. По думите му изводът им е, че повечето хора ги спазват.

„Ситуацията от последните дни с опашките пред магазини ни принуждават да предложим на премиера да се вземат допълнителни рестриктивни мерки, а именно – щабът предлага на премиера Бойко Борисов да не се събират повече от двама възрастни на открити пространства“, това заяви ген. Мутафчийски.

Той подчерта, че при струпване на опашки пред хранителните магазини хората трябва да бъдат на поне два метра един от друг, и при стриктно спазване на мерките вътре в тях.

„Това не се отнася за промишлените предприятия – там има специални мерки. Например, ВМА работи на дву-и три-екипен принцип – има екипи на разположение, но те са на повикване от вкъщи, и където е възможно на дистанционна работа. За период от една седмица се сменят екипите, като при проява на зараза целият екип се поставя под карантина. И без това има забрана за планов прием, за женски и детски консултации, и т.н.“, допълни ген. Мутафчийски.

По думите му щабът се е свързал с редици фирми за приготвяне на храна. Той съобщи, че се обмислят и мерки за фирмите за кетъринг, които приготвят и доставят прясна храна, както и нови мерки при доставките на храни и продукти с ТИР-ове от други страни. Предложението на щаба е пристигащите български шофьори на ТИР-ове, които разтоварят стоката си у нас и нямат други последващи курсове, да бъдат поставени под карантина. Следващият обмислян вариант е шофьор на ТИР, който пристига, разтоварва и поема следващ курс, да се подлага на пълна социална изолация, и ще може да поеме следващ курс при пълно здраве. При третия вариант- ако шофьорът е чужденец, има право да напусне страната най-късно до 12 часа.


Share Follow

Leave A Reply