Ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) д-р Тедрос Гебрейесус настоя правителствата по света да правят повече тестове на хора, за които се подозира че са заразени с новия коронавирус, като предупреди, че не могат да се борят с пандемията със завързани очи, съобщават световните осведомителни агенции.

снимка: medconsult.bg

Използвайки остри думи, за да атакува правителствата, които са пренебрегнали или са забавили тестовете за наличие на коронавирус инфекция, той настоя: „Не видяхме достатъчно спешно увеличение на тестовете, изолацията и проследяването на контакти, което лежи в основата на отговора“ на заразата. Тедрос добави: „Най-ефективният начин за предотвратяване на инфекции и спасяване на човешки животи е нарушаване на веригите на предаване на вируса. А за да направите това, трябва да правите тестове и да изолирате. Не можете да се борите с огъня със завързани очи. И ние не можем да спрем тази пандемия, ако не знаем кой е заразен. Имаме просто съобщение за всички страни: Тестове, тестове, тестове. Проверявайте всеки съмнителен случай.“

снимка: Pixabay

„Докато вирусът се придвижва към бедните държави, ние сме много притеснени за въздействието, което той ще има върху населенията, засегнати и от ХИВ или върху недохранените деца“. „Затова призоваваме всяка държава и всеки човек да направи всичко по силите си да спре предаването“, допълни той. „Миенето на ръцете намалява риска от заразяване, но е и акт на солидарност, защото намалява риска от това да предадете болестта на други във вашето общество и по света. Правете го за себе си и за другите“. Според последните данни, поне 88 хил. случаи на коронавируса са регистрирани в света, като се изключи Китай, където по-голямата част от заразените вече са излекувани.

снимка: ЕПА/БГНЕС


Share Follow

Leave A Reply