„След коронавируса трябва така да бъде завъртяно колелото, че парите отново да се върнат в българската икономика. Като свърши извънредното положение, поне месец ще бъде необходимо на фирмите, за да възстановят дейността си“, заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов пред Нова телевизия. „Благодарение на мерките, които взе правителството, разпространението на коронавируса е много по-малко от другите държави. Засега основната цел е да предпазим населението, колкото се може по-малко хора да бъдат заразени, а евентуалните жертви – минимални. Но това ще мине. Отсега е разумно обаче да се мисли за икономическите мерки“, подчерта Каракачанов.

Вицепремиерът обясни, че от ВМРО имат свои предложения за икономическите мерки за справяне.„Мерките, които предприе правителството, са добри. Ние предлагаме по-гъвкав подход, включително и ваучери за туристически курорти. Основен бизнес в България е туризмът. В момента, в който падне извънредното положение, вместо да се юрнат в чуждите държави, българите да ползват българските услуги“, коментира той.

„Основният ресурс на България е земята, а тя се използва на примитивно ниво“, каза още той и допълни, че липсва овощарството, животновъдството, зеленчукопроизводството и оттам – преработвателната дейност. „Няма го зеленчукопроизводството, овощарството, животновъдството, няма я и преработвателната промишленост, която да задържи хората в малките населени места“, коментира той. „Преди години е имало проучвания, че българската земя може да изхранва население от 32 милиона души. Сега може да ни липсват основни варива като боб и леща“, отбеляза той.

По думите му благодарение на мерките, които взе правителството, разпространението на коронавируса е по-ограничено, отколкото в други държави в Европа. „При най-малкото сътресение нещата се разклащат. Българското земеделие беше оставено на принципа, че „пазарът определя“, добави министърът на отбраната.

снимка: БГНЕС

Красимир Каракачанов отново коментира в кои случаи армията би се включила в извънредното положение. „Веднага можем да изпратим 400 човека от армията за охрана на границата и така да освободим ресурс за МВР. За охрана на АЕЦ „Козлодуй“, да проверява документи, да подпомага МВР“, посочи вицепремиерът.

Каракачанов заяви и че е бил тестван за коронавирус. Пробата е била взета преди 5 дни, а резултатът – отрицателен, обясни военният министър.


Share Follow

Leave A Reply