„Пореден съвет на тема коронавирус, външните ни граници и отношенията ни с Турция. Едно общо решение, което разглежда какво би ни се случило за в бъдеще. Едно общо заключение, което започва да разглежда какво би се случило в последствие с икономиката, както и социални мерки. Тепърва ще се търси такова решение, защото когато става въпрос за пари, трудно ще се намери решение между по- богатите държави, които вече стават по- бедни“.Това заяви премиерът Бойко Борисов, който участва в заседанието на Европейския съвет, което за трети път се проведе чрез видеоконферентна връзка, заради COVID-19.


„ЕК обещаха в понеделник най- известните доктори от страните да кажат и препоръчат мерки за всички държави членки“ обяви премиерът. По думите му останалите държави последваха страната ни за мерките, които се взеха в България. „Сриват на икономиката ще е не в милиарди, а в трилиони“, каза още Борисов.

„Това което поставих като основна тема е сертифицирането на медицинското оборудване, медицинските облекла и маски“. Относно тестовете Борисов обясни, че нито един от тези тестове не е надежден и премиерът на Израел е уточнил, че по- рано от 8 седмици няма да могат да гарантират за надеждност на тест.


„Ние утре ще дадем около 800 облекла от Габрово, Щабът ще ги разпредели за най- нуждаещите се“, съобщи още Бойко Борисов. „То е за минимум 50 пъти. За разлика от еднократните, които са евтини, но неефективни. Ще раздадем по две облекла на най- нуждаещите се и най-опасните места“.

„От фондовете пак ни се дава възможност да претрансформираме. Утре ще имаме тристранка и дано да се разберат. Всеки ще си е по кабинетите и ще направим така, че много хора да не се събират. Ако се вземе решение, веднага отиваме на 60:40. 40 млн. лева за лекарите отидоха“, каза още той. „Лекари от Съвета ми предложиха вариант, обсъдих го с Щаба. Сега мога да кажа какво решение взехме. Всички са съгласни, че мерките, които взимаме досега, дават възможност за по-плавна крива. „Танцът“ с вируса е добър за здравето, но вреден за бизнеса. 1000 бързи теста ще бъдат направени на няколко групи – полицаи, шофьори на градски транпосорт, на линейки. С тези тестове, те са кръвни, в рамките на 10 минути дават дали предполагаемо има заболяване, но и дали е прекарано. Тогава ще разберем статистически от 1000 души има ли заразени, има ли с антитела,“, обясни премиерът. След две седмици на същите хора отново ще се направи тест, за да стане ясно колко са се разболели, колко са се излекували.

„Тази статистика ще ни каже, след колко време ще дойде пикът. Това е нещо, което науката казва. С това изчезва въпросът колко трябва да бъдат тествани. Нито една държава в Европа няма достатъчно тестове. За това искаме 1 млн. теста, за да се подготвим за времето, когато ще ни трябват. Германия казва, че ще тества през юли. Испания са производител, но пак нямат, за да тестват достатъчно“, обясни Борисов. Премиерът заяви, че тестовете са дарени и ще бъдат направени напълно безплатно.

Във връзка с присъединяването на Северна Македония и Албания към ЕС Борисов потвърди, че винаги е подкрепял присъединяването им към Европейския съюз, но това не значи, че страната ни ще отстъпи на тема история. „В тази ситуация трябва да сме много консолидирани. Западните Балкани също имат коронавирус, а там живеят наши братя и сестри славяни. Много колеги вярват, че България ще започне да произвежда облекла и за тях, всичко дават за тях“, каза още премиерът.

„В моето изказване казах да спрегнем целия си потенциал от институти. Която държава първа намери ваксина, тя ще стартира много пред другите. Никой не може да каже колко ще трае. Всички се гласим за месец, месец и половина, защото не искаме да си представяме по-дълъг период. Всички правила за бюджетни дефицити и правила, всичко замина. Всички сме мислили, че ако има война, тя ще е с танкове и ракети, а те ни нападнаха по най-ужасяващ начин и се почувствахме най-беззащитни.“, каза още той. „Всяка стотинка пресмятаме къде и как да се сложи. Колко години се криха осигуровки и се правеха на сив сектор. Сега изведнъж като излезе, че не си е плащал осигуровките или са били минимални, кой му е виновен. Тези пари са на всички нас. Не знам да имаме петролни богатства или богатство, което да излиза от земята“, добави премиерът Борисов.

„Затягаме мерките, за да държим пика ниско. Това не е хрумване. Искаме през статистическите данни да прогнозираме кога това може да се случи. Армията не се използва, нека полицаите и жандармеристите да седят сами по КПП-тата в дъжда. Другите държави да го правят, а ние да се пазим“, коментира премиерът Борисов.


Share Follow

Leave A Reply