„Европейският съвет на свое заседание снощи прие заключение: Твърдо ще противодействаме на дезинформацията с прозрачна своевременна и основана на факти комуникация за действие“, заяви премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерския съвет. Сред другите заключения, приети от европейските лидери, министър-председателят открои още и призив към Европейската комисия да продължи да работи и да ускори действията в осигуряването на медицинско оборудване в целия ЕС, което е най-належащият приоритетен въпрос.

„В сътрудничество с промишления сектор ЕК ще направи преглед на запасите, производството и вноса и ще предприеме действия за подобряване на положението. ЕК ще работи активно по съвместните инициативи за обществени поръчки за набавяне на лични предпазни средства, апарати за вентилация и консумативи за тестове“, посочи още Борисов. Той коментира, че европейските лидери са отправили призив към ЕК да проучи начини за ускоряване на процедурите в това отношение.

„В контекста на препоръките на СЗО неотложно трябва да се увеличи капацитетът за извършване на тестове, а държавите членки ще докладват на ЕК за положението“, отбеляза още той. По думите му евролидерите ще направят всичко възможно, за да окажат подкрепа за научните изследвания, да се координират усилията и да се потърсят полезни взаимодействия с Европейската научна и научно-изследователска общност, за да се достигне максималният потенциал на научните изследвания в целия ЕС. „Вече бяха мобилизирани 140 млн. евро за 17 проекта, включително за ваксини“, поясни Борисов.

Според Борисов една от приетите точки обаче не добра. Тя гласи: „Подкрепяме решителните действия, предприети от Европейската централна банка, за да се осигурят благоприятни условия за финансиране във всички страни от еврозоната“. „Има икономически и социални мерки на ЕС, които обаче са за страни от еврозоната“, подчерта той.

снимка: www.pexels.com

Относно блокираните в трети държави граждани на ЕС, те ще могат а се приберат с активната подкрепа на върховния представител и ЕК. „Разбрахме се, където има самолет, да могат да се качват всички граждани на ЕС”, обясни още Борисов.

Страната ни закупува 1 милион теста за коронавирус. От тях 600 000 ще бъдат от тези, които дават най-достоверен резултат, а останалите 400 000 ще бъдат от т. нар. бързи тестове, потвърди премиерът. С това страната ни ще се подготви за масово тестване на населението, което на този етап от разпространението на заболяването все още не е необходимо. „До 10 седмици трябва да сме готови за бързо и масово тестване. След 4-8 седмици ще ни трябват по 20 000 теста на ден“, разкри министър-председателят.

Освен това България е договорила и доставката на 1 млн. защитни маски за лица, както и допълнителни респиратори, които да помагат на пациентите в най-тежко състояние. „Продължаваме да закупуваме респиратори. Ще ни струва над 50 млн. лв., но ще знаем че всичко сме свършили“, коментира премиерът. Премиерът обяви още, че ЕС в спешен порядък ще сертифицира защитните облекла, чието производство вече стартира у нас. В тази връзка молба за помощ към нас е отправена от Австрия, чиито медици, борещи се на първа линия с вируса, не са добре защитени. „Ако нашата индустрия съумее, освен да задоволи нашия пазар за защитни облекла и шлемове, да може и да се изнася“, каза още Бойко Борисов. По думите му, ако държавите от ЕС имат наличен плат, България може да шие и да изнася предпазни облекла.

снимка: Pixabay

„Няма прогноза до кога ще продължи извънредното положение. Лидерите на ЕС са изключително притеснени за ситуацията“, разкри министър-председателят. „В сряда ме помолиха банките и обещах да мълча, защото работят усилено за безлихвените кредити. Финансовият министър Горанов всеки ден е с тях, скоро ще се разбере кога ще може да се теглят бързите кредити“, завърши Бойко Борисов.


Share Follow

Leave A Reply