В седмицата, в която отбелязахме Световния ден на театъра, светът продължава борбата си с пандемията от коронавирус. Въпреки празните театрални зали, театърът и зрителите обединяват усилия чрез инициативата на Младежки театър „Театърът и зрителите срещу COVID-19“ в името на доброто. Целта на инициативата е да обедини усилията на максимален брой театрални и музикални институти, независими организации в културния сектор, артисти и зрители, и всички заедно да съберем сумата от 45 000 лева за закупуване на Респиратор за дихателна реанимация за нуждите на болница УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ в София, както и за осигуряване на защитни облекла и дезинфекционни материали за здравните работници.

Уважаеми колеги и приятели,
Убедени сме, че и Вие като нас в Младежки театър, преживявате трудно настоящата ситуация – лишени от възможността да бъдем заедно един с друг и да се срещаме с прекрасната ни публиката, която осмисля трудa и мисията ни. Ние вярваме, че връзката между театъра и публиката съществува и се развива не само в салона, но и в живота. По тази причина решихме да създадем кампания, в която театърът и зрителите да обединят усилия в името на доброто.
В навечерието на Международния ден на театъра – 27 март, даваме начало на дарителска кампания „Театърът и зрителите срещу COVID-19“. Целта на инициативата е да обедини усилията на максимален брой театрални и музикални институти, независими организации в културния сектор, артисти и зрители, и всички заедно да съберем сумата от 45 000 лева за закупуване на Респиратор за дихателна реанимация за нуждите на болница УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ в София, както и за осигуряване на защитни облекла и дезинфекционни материали за здравните работници. Лечебното заведение е един от подготвените центрове, в които ще бъдат приемани болни с потвърдена диагноза срещу COVID-19 и пациенти в тежко състояние.
Бихме желали да подчертаем, че целта на дарителската кампания е да достигане до максимален брой хора и да мотивира тяхното активно участие. Младежки театър „Николай Бинев“ е инициатор на „Театърът и зрителите срещу COVID-19“, но вярваме че подобни акции на съпричастност имат смисъл, когато ги правим заедно. Силно се надяваме, че тази инициатива ще има силата да обедини гилдията ни и с нея да покажем на себе си и общността, че когато ни е отнето правото да лекуваме човешките души с изкуството, което правим, то ни е дадена възможността да спасяваме човешки животи с действията (а не бездействията) си във всеки следващ ден.
Ще сме сърдечно благодарни на всеки един от Вас – представител на организация в културния сектор, който желае да се включи в кампанията, прегърне я като своя и я популяризира. Нека разпространим информацията както през нашите мейлинг листи, така и посредством социалните канали на нашите институции, а защо не и личните ни профили. Колкото повече хора достигнем, толкова по-бързо ще можем да осигурим сумата за закупуване на респиратора за дихателна реанимация, който спомага геройските усилия на лекарите в болница ИСУЛ.
Дарителската кампания се провежда в платформата Helpkarma на следния адрес: https://bg.helpkarma.com/help/601585269832


Същевременно продължава и излъчването онлайн на постановки. Актьорите Йоанна Темелкова и Юлиян Рачков създадоха #ВиртуаленTеатър. Те представят адаптирана версия на откъс от комедията “Последният страстен любовник” – спектакъл, който актьорите трябваше да изиграят два пъти през този месец в Театър София. Те сами адаптираха и заснеха версията си за интернет и зрителите, които прекарват дните си у дома.

По случай Международния ден на театъра Театър „София“ подготви онлайн подарък за своята публика.
Видеозапис на 100-тното и последно представление на ПАРИЖКАТА СВЕТА БОГОРОДИЦА по Виктор Юго, спектакъл на Лилия Абаджиева беше излъчен онлайн в YouTube канала на Театър „София“.

Театрална работилница СФУМАТО пък споделя архива си с YOUTUBE. Театралната работилница продължава да качва по едно представление седмично от архива си в канала си в YouTube.
Чрез споделянето на този архив театърът, откъснат от най-важното за всеки артист – срещата с публиката, дава възможност да надникнете в историята на театралната работилница и да си спомните важни спектакли, оформяли облика му през годините.


Share Follow

Leave A Reply