Фондовите пазари по света претърпяха исторически загуби през първите три месеца на годината на фона на пандемията от коронавирус, която изплаши инвеститорите. На 31 март Нюйоркската фондова борса приключи най-слабото тримесечие за индекса Дау Джоунс от 1987 г. със спад от 23 процента. Индексът Стандард енд Пуърс 500 приключи с понижение от 20 на сто – най-слабото му представяне от 2008 г. На лондонската борса индексът FTSE 100 отчете най-големия си спад от 33 години – цели 25 процента за три месеца.

снимка: ЕПА/ БГНЕС

Прогнозите са световният икономически растеж да се свие с 2,8 на сто тази година спрямо спада от 1,9 процента през 2009-та. Няма държава, която да остане незасегната от кризата. Растежът на Китай ще се свие с 2 на сто, докато прогнозите за Великобритания са за спад с 4,5 процента. Ситуацията в Италия, която е най-тежко засегнатата от коронавируса държава в Европа, и по-малко развитите държави ще е още по-мрачна.

снимка: ЕРА/БГНЕС

В САЩ анализ на Федералния резерв показа, че равнището на безработицата може да скочи с над 32 на сто през следващите три месеца или над 47 милиона американци ще загубят работата си. В глобален мащаб много индекси останаха с над 20-процента по-ниско от равнището, на което стартираха годината. Рязкото поевтиняване ан петрола заради намаленото търсене и ценовата война между водещи производители, само допринесе за влошаването на ситуацията на финансовите пазари.


Share Follow

Leave A Reply