Българската православна църква празнува Цветница или наричан още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя), Куклинден. Той се пада в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден и е един от най-красивите пролетни празници. Цветница е посветена на тържественото посрещане на Иисус Христос в Йерусалим с маслинови и лаврови клонки.

Според евангелистите Христос пристига в града, яздейки магаре, а вярващите го посрещат, като разстилат пред него дрехите си и маслинови клонки. След като възкресил престоялия четири дни в гроба Лазар, брат на сестрите Марта и Мария, Исус Христос тръгнал за Йерусалим. Когато наближил града с придружаващите го ученици и стигнали до Витфагия, той пратил двама от тях да отидат в селото и да му доведат вързаната в началото на селото ослица (магаре) и с нея осле, а ако някой ги попита защо правят това, да кажат, че е потребно на Господ.

Като разбрали, че ослицата е за Христос, никой не им попречил. Той я възседнал и така влязъл тържествено в Йерусалим. Вестта за възкресението на Лазар вече го изпреварила и хиляден народ тръгнал към Витания, за да го посрещне. Народът, виждайки в Исус Христос Спасителя, възторжено размахвал палмови клонки и хвърлял цветя пред нозете му. Фарисеите пък наредили на Христос да забрани на народа да ликува, на което Той отвърнал: “Казвам ви, че ако тия млъкнат, камъните ще завикат”. Шествието продължило и от височината на Еленското възвишение до храма. Христос изгонил оттам събралите се в двора му продавачи и купувачи на разни стоки и извършил множество изцерения на болни и недъгави хора.

В този ден, който е през периода на постите, се разрешава риба, а останалите ястия на трапезата трябва да са изцяло постни.

снимка: sanovnikat.com

На този ден по принцип в църквата се раздават върбови клонки на вярващите и всеки ги отнася в дома си за здраве. Светият синод обаче взе решение за първи път в историята тази година на Цветница да не се раздават върба и цветя. Службите на Великден ще бъдат пред храмовете, а служителите на храмовете ще носят предпазни средства. Хората ще могат да проследят църковните служби на живо с директно предаване в ефира на БНТ, а сигнал ще бъде осигурен за всички други телевизионни доставчици, които ще могат да излъчват празничните богослужения от катедралата „Св. Александър Невски“ и храма „Св. Неделя“. Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев забрани функционирането на всички кооперативни пазари и цветни борси днес.

Имен ден празнуват Аглика, Божура, Вероника, Виола, Виолета, Върба(н), Върбинка, Гергин(а), Гроздена, Далия, Дафина, Делян, Деляна, Дилян(а), Детелина, Елица, Жасмина, Здравко, Здравка, Зюмбюла, Ива, Иглена, Иглика, Калина, Камелия, Карамфил, Карамфила, Китка, Латин(ка), Лилия, Лиляна, Лила, Лили, Лоза, Люлина, Магнолия, Малин(а), Маргарит(а), Маргрет, Невен(а), Невян, Ненка, Орхидея, Ралица, Ренета, Роза, Росен, Росица, Ружа, Теменужка, Трендафил, Цено, Цвета, Цветелина, Цветан(ка), Цветелин(а), Цветомил(а), Цветомир(а), Цвятко, Явор, Ясен, Ясмина.


Share Follow

Leave A Reply