Председателят на ЕК Урсула фонд дер Лайен предупреди пътуващите да отложат планирането на летните ваканции поради породената от коронавирусната епидемия несигурност. В интервю с германския таблоид Bild am Sonntag, шефът на Комисията заяви, че ще „посъветва да не се правят такива планове“ и добави, че „в момента никой не може да прави надеждни прогнози за юли и август“. През миналия месец лидерите на ЕС наложиха ограничения за несъществените пътувания в Европа поне за 30 дни, за да се намали разпространението на вируса, като в същото време девет държави членки въведоха отново паспортни проверки в Шенгенско пространство. Франция, Дания и Швеция разшириха граничния си контрол поне до есента.

През миналия месец ръководителят на института Световен туристически форум Бюлют Багчи заяви, че глобалната туристическа индустрия ще загуби 1 трилион долара заради епидемията от коронавирус. Бюлют Багчи посочи пред турската държавна „Анадолска агенция“, че 50 милиона души, работещи в сектора, могат да загубят работата си, като вирусната пандемия вече е довела до загуба на приходи в размер на 600 милиона долара.

Междувременно еврокомисарят по вътрешния пазар и услуги Тиери Бретон заяви, че спадът само на китайските туристи коства на Европа ежемесечни загуби на приходи от 1 милиард евро от януари насам. „Китайските туристи не идват в Европа от януари. Това означава загубени два милиона хотелски нощувки. Това прави по един милиард евро на месец от януари насам“, посочи Бретон пред френската телевизия BFM.


Share Follow

Leave A Reply