„Реакция от търговските вериги в стил „предизборна кампания“ и на такова ниво не бях очаквала. Но това за мен е без значение. Търговските вериги по силата на постановлението си запазват това, което са постигнали и имат“. Това каза в студиото на БНТ земеделският министър Десислава Танева по повод острата реакция на Сдружението за модерна търговия във връзка с приетото постановление, което задължава веригите да продават местна земеделска продукция.

снимка: БГНЕС

„Производителите на храни също трябва да направят редица усилия и допълнителни разходи, за да стигне продукцията им до потребителите. Ние обмисляхме как да се контролира постановлението, имаше идеи като в Гърция да направим – всяка седмица веригите докладват на правителството точно колко продукция са изкупили. Но важното е да не похабим продукция на земеделския труд и те да оцелеят кризата. За млечния сектор Танева каза, че задължението за 100% българско сурово мляко е в подкрепа на нашите производители на сурово мляко.

снимка: flickr

„Да, аз лобирам за 26 хиляди производители на сурово мляко. Нашите малки производители са дребни и неустойчиви и неорганизирани, но трябва да покажем солидарност с тях“, каза още Танева. Цените няма да се вдигнат, даже ще има по-голям избор. Забрана за внос в никакъв случай не предвиждаме. Нямаме основание, та ние сме на първите места в ЕС по износ на зърно, – ако ни наложат реципрочна мярка, от това ще претърпим огромни загуби, каза Танева.


Share Follow

Leave A Reply