„Ние предлагахме положението за българските стоки да бъде въведено със закон и конкретни мерки. Съмнявам се това постановление да сработи, то няма да даде резултат. В него пише, че търговските вериги трябва да предлагат регионална българска стока. Те го правят и сега. Няма какъв процент да бъдат стоките, колко да е площта, на която се предлагат. Просто се заковава сегашното положение“, обясни лидерът на БСП Корнелия Нинова пред Нова телевизия по отношението на постановлението на Министерството на земеделието за предлагане на българско производство в големите вериги магазини у нас.

„Смятам, че този въпрос трябва да бъде трайно уреден, а не в рамките на кризата. Българските земеделци получават по-малко финансиране от европейските. Това трябва да се предоговори. Българското земеделие има диспропорция – много голяма част зърнени култури се финансират за износ, а много малка част от финансирането отива за плодове, зеленчуци и месо. Държавната политика трябва да се насочи към тяхното финансиране“, смята тя.

снимка: БГНЕС

Относно мерките, които се взимат в страната срещу разпространението на коронавируса, Нинова смята, че е необходим обмислен и разумен план за намаляване на ограниченията. „Трябва да се види как в европейските държави намаляват мерките. Имаме критики към това, че се създаде един административен хаос. Едно непостоянство, което създава напрежение в хората. Допълнително се създава напрежение поради административен хаос и напрежение“, каза Нинова. Според нея неразумните предложения трябва да се критикуват. Нинова заяви, че няма чуваемост, а от управляващата партия върви по принципен път, който следва от години и гласи, че „щом е предложено от опозицията, то е лошо“.

снимка: debati.bg

„Ние предложихме за семействата, останали без работа, минимална заплата. Отхвърлиха го с много груб спор. Сега се приеха 375 лв. за тези семейства, което е твърде недостатъчно. Но щом е предложено от ГЕРБ, то се приема“, заяви лидерът на БСП. Нинова обясни, че поведението на БСП не е на обидени хора, а на такива, които държат на институциите. Според нея извънредното положение не може да бъде безконтролно.


Share Follow

Leave A Reply