Строг контрол и дезинфекция на храмовете по Великден и в другите населени места. В Благоевград църквата „Въведение Богородично“ се дезинфекцира по шест пъти на ден. Така ще е до края на великденските празници. Иконите се почистват със спирт, а полицаи следят за спазване на правилата.Църквите остават отворени, а свещници ще има изнесени и отвън. В Рилския манастир мерките също са строги.

снимка: Булфото

„Желателно е да си носят съответните предпазни средства. Който не се чувства добре и не е разположен, не бива да рискува за себе си и за околните. Трябва да се пазим взаимно. Когато отмине епидемията, всеки е добре дошъл, както е било винаги досега, но сега трябва да спазваме съответните норми и изисквания, които здравните органи за определил“, призова дядо Евлогий, игумен на Рилския манастир.

Въпреки, че не очакват струпване на хора и в Троянския манастир, подготовката за Възкресната нощ започна още от петък. Повечето от ограниченията са в сила от седмица. „Със заграждения сме разделили потока на влизащи и на излизащи, за да няма среща между хората. Пейките са забранени за използване. На практика половината двор е затворен, така че да избегнем разливане на хората из двора, обясни йеромонах Стефан, пред бТВ. Хотелската част е затворена. Стаи са осигурени за двама – трима духовници, ангажирани с богослуженията.

снимка: troyan.info

„Иначе параклисите, които са прилежащи са затворени, за да не се изкушават хората да влизат. Не можем да смогнем на чак такава организация. Достатъчно е, че ще имат възможност, макар и по двама, да влязат в храма да се поклонят“, каза Десислава Дочева, организатор на информационен център към Троянския манастир. Доброволци пък ще напомнят на миряните за спазването на дистанция помежду им. Миряните, които са решили да си останат вкъщи ще могат да съпреживеят Великденските богослужения в троянската света онлайн.


Share Follow

Leave A Reply