Доходите от туризма по света през тази година могат да спаднат с 500 милиарда долара заради мерките срещу коронавируса. Това заяви в интервю пред ТАСС генералният секретар на Световната туристическа организация на ООН Зураб Пололикашвили. По неговите думи „кризата, свързана с пандемията от COVID-19, рязко спря“ тенденцията за увеличаване на броя на чуждестранните туристи по света. Ако през 2019 година броят на пътуващите е достигнал 1,5 милиарда, то през 2020 година този показател „може да спадне с 30%“. „Това може да доведе до съкращаване на доходите от туризма с 500 милиарда долара и до загуба на милиони работни места“, подчерта Пололикашвили.

снимка: empregorn.com

„Последствията от кризата все още могат да бъдат смекчени, ако правителствата предприемат твърди и решителни действия за защита на работните места в туристически сектор и придадат на нашата сфера приоритетно значение в усилията за възобновяване на икономиката“, добави генералният секретар. „Според данните от нашето изследване от началото на пандемията 96% от страните са въвели пълно или частично ограничение на пътуванията“, отбеляза той.

снимка: Pixabay

„В същото време трябва да признаем още, че пандемията от COVID-19 нанася щети на малкия бизнес“, заяви Пололикашвили. „В туристическия сектор 80% от компаниите са малки и средни предприятия. Това поставя под заплаха средствата за съществуване на отделни лица и техните семейства“, подчерта той. „Да помогнем на туризма да се върне отново към растеж е задача на нашата икономика, това ще има по-широк ефект и ще бъде от полза за цели общини и общества и ще защити поминъка им“, добави още Пололикашвили.


Share Follow

Leave A Reply