Австрия ще предприеме по-нататъшни стъпки за облекчаване на карантинните мерки, като позволи прояви с участието на най-много 10 души и ще обяви пред обществеността, че вече не са необходими специални причини, за да се излиза от дома, предаде Ройтерс. Железариите, градинските центрове и по-малките магазини отвориха преди две седмици, а големите магазини и фризьорските салони ще отворят от 1 май. Препоръките след 1 май са да се спазват правилата за социална дистанция от 1 метър, като се насърчава работата от вкъщи, заявиха здравният министър Рудолф Аншобер и вътрешният Карл Нехамер.

“Според мен това е много голяма промяна и много голяма стъпка, в която залагаме на доверието”, каза Аншобер и добави: “Сега зависи от всички нас да не бъдем безразсъдни, а съвестно и изцяло да прилагаме тези мерки”. Планирани са последващи стъпки като отваряне на кафенетата, баровете и ресторантите на 15 май. Министърът на туризма Елизабет Кьостингер каза на пресконференция, че хотелите ще могат да отворят след 29 май и правителството се надява, че ще може да разреши отварянето на басейните от същата дата.

снимка: www.pexels.com

Отделно от това, една от нискобюджетните компании, която оперира в Австрия, заяви, че ще поднови полетите си от Виена до 20 други дестинации през следващите седмици, предава AFP. Първите самолети ще летят за първи път от повече от месец на 1 май и ще пътуват до Солун, Дортмунд, Лисабон, Осло и Айндховен, както обявиха от базираната в Унгария авиокомпания. Останалите линии ще бъдат възстановени през останалата част на месец май.


Share Follow

Leave A Reply