“Облекченията на мерките всъщност са утежнения. В последните два месеца успяхме да стабилизираме бизнеса си до минимум. Направени са договорки с наемодатели, банки, с персонал. Сега, с тази точка, трябва да отворим заведенията на 50%. Този капацитет не може да захрани 100% от разходите на бизнеса”. Това коментира Ричърд Алибегов, председател на УС на Българска асоциация на заведенията, пред Нова телевизия.

снимка: Getty Images

Той обясни, че разходи се правят въз основа на приходи, а те пък – въз основа на капацитета. По принцип заведението на Алибегов е с капацитет 600 места, в момента той ще може да ползва само 50. Разходите му обаче няма да се променят. Преди кризата броят на персонала му е 150 човека. Ако заведението стартира, на работа ще се върнат 25 човека.


По думите му много от ресторантьорите няма да отворят заведенията си, тъй като това ще доведе до хаос. От Българската асоциация на ресторантьорите ще се срещнат днес с представители на Министерство на туризма, за да представят своите опасения и тревоги относно мярката.


Share Follow

Leave A Reply