В Ню Йорк бяха обявени новите носители на най-престижните награди за журналистика в Америка, отличията „Пулицър“, съобщи Ройтерс.

Вестникът „Аляска Дейли Нюз“ получи отличието в категория „Служба на обществото“, за разследване в кооперация с ПроПублика, което разкрило, че една трета от населените места в отдалечения американски щат, изобщо нямат полицейска закрила.

Снимка: pulitzer.or

Отличието за разследваща журналистика беше дадено на репортера от „Ню Йорк Таймс“ Брайън Розентал, който разкрил как животите на хиляди таксиметрови шофьори в Ню Йорк са били разбити от порочните практики на злонамерени търговци на недвижими имоти.

Фотографите на агенция „Ройтерс“ получиха наградата в категория „Новинарска фотография“, за работата им по време на масовите протести срещу властта в Хонконг.

Наградите „Пулицър“ се раздават от 1917 г., след като вестникарят Джоузеф Пулицър поискал в завещанието си да бъдат основани.
Раздаването им тази година беше отложено с две седмици, заради тежките проблеми на град Ню Йорк с пандемията от коронавирус.

Обичайно, носителите на наградите се обявяват тържествено на церемония в престижния Колумбийски университет в Манхатън. Тази година Дейна Канеди, която администрира наградите, обяви победителите чрез видеозапис от дневната на апартамента си.

Те бяха определени, след като 18-те членове на борда на директорите, обсъдили кандидатурите чрез видеоразговори и други виртуални срещи.

Наградите за 2020 г. бяха раздадени в 15 категории за журналистика и още седем за книги, драма и музика.

Сред известните носители на наградата „Пулицър“ са Джон Кенеди за биография, Ърнест Хемингуей, Маргарет Мичъл, Сол Белоу, Артър Милър за драма, Харпър Ли, Уилям Фокнър, Едуард Олби, Тони Морисън за художествена литература, Кендрик Ламар за музика и други.

За най-престижна се счита категорията „Служба на обществото“, която тази година взеха журналистите от вестника в Аляска.


Share Follow

Leave A Reply