„Във връзка с промените, които се очаква да направим в парламента, промяна на извънредното положение и промяна в други закони, днес ние Изпълнителното бюро и ръководството на парламентарната група също обсъдихме нашия план и мерките, които ще внесем в парламента за разглеждане в следващите дни“, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция в централата на партията след заседание на Изпълнителното бюро.

снимка: skafeto.com

„При обсъждането сме си поставили три цели: това да бъдат мерки, които са ориентирани към грижа за най-засегнатите от кризата хора, които останаха извън обхвата на други мерки за помощ. На второ място, държавна подкрепа за онези сектори в икономиката, които могат да генерират увеличаване на ръста на БВП и развитие на икономиката. На трето – мерки за повишаване на потреблението като основен стълб за ръст в икономическия растеж. По отношение на онези групи хора, които останаха без доходи и без никаква помощ в държавата, внасяме предложение за една минимална заплата заедно с осигуровките за сметка на държавата за хора, които загубиха работа, не са обхванати от бюрата по труда или са в неплатен отпуск, за да гледат децата си“, каза лидерът на БСП. Нинова обясни, че това прави по 725 лв. на човек.

снимка: www.alltech.com

„По отношение на стимули за икономически сектори, които трябва да издърпат растежа, това са строителството, туризмът и земеделието. Предлагаме 30 млн. безвъзмездна помощ за дребните земеделски производители извън всички други европейски средства за подпомагане. Това са стимули за производство“, каза Нинова. „По отношение на строителството, ние съсредоточаваме своето внимание върху ВиК сектора и ще настояваме за държавни инвестиции там. Преди кризата целият ВиК сектор беше в тотален срив и колапс, водопреносните мрежи, състоянието на язовирите, пречиствателните станции, всички проекти на общините, които касаят подновяването на ВиК инфраструктурата. Беше огромен проблем, преди да дойде кризата. Просто го забравихме. Това е един огромен сектор, в който могат да се съсредоточат нови работни места, работа за доставчици на материали и т.н“, обясни още лидерът на БСП.

снимка: Getty Images

Тя посочи, че за туризма БСП предлага диференциране на ДДС за храни и лекарства. „Сега това ми се струва абсолютно наложително. Предлагаме това да се случи за лекарства и храни, което ще помогне за повишаване на потреблението и ще донесе нови приходи в хазната“, коментира още Корнелия Нинова. „Четвъртото, върху което съсредоточаваме нашето внимание, е помощ за общините“, допълни още лидерът на БСП.

„Пето, за нас е изключително важен контролът за изразходване на средствата за борба с коронавируса“, изтъкна тя и настоя за пълна прозрачност. „Внасяме проект за решение за Временна комисия за контрол на разходите на публични средства, свързани с разходваните средства за коронавируса“, каза още Нинова. „Настояваме тя да се оглавява от опозицията“, каза тя. Нинова подчерта, че е ясно кой е опозицията в парламента и че това е демократична и европейска практика. „Във всички такива случаи, ако се загледате в демокрациите в Европа, контролът и председателството на такива комисии се дава на опозиционната партия“, допълни още лидерът на БСП.

снимка: Shuttershock

Корнелия Нинова обясни, че идеята на БСП е комисията да изисква и публикува информация за всички разходи на публични средства, в това число и от ЕС, свързани с преодоляването на последствията от кризата. „Проверява съответствието на разходите с целите, условията и критериите, установени за отделните антикризисни мерки. Да се оглавява от опозицията тази комисия и да дава отчет пред обществото веднъж месечно за свършената работа. Изслушани министри, дадена информация. Всичко публично веднъж месечно да се знае от българските граждани“, каза още лидерът на БСП. „Искаме пълна прозрачност и откритост как се харчат парите на хората. Всичко, което се харчи от държавния бюджет, от заемите, които ще се вземат, са парите на българските граждани и ще се връщат от българските граждани. Затова те трябва да имат пълна яснота как се харчат тези пари“, каза още Нинова.


Share Follow

Leave A Reply