На първо място ще се прилага използването на ваучери за туризъм, конкретно за туристическите услуги. Начина на приложението им и реализацията им ще бъдат допълнително обсъдени. Те ще бъдат за хора, които са плащали социални осигуровки и нямат никакви задължения към държавния бюджет. Това съобщи председателят на НФСБ Валери Симеонов по време на брифинг в Министерски съвет след заседание на Коалиционния съвет.

Симеонов поясни, че предстои да се конкретизира размерът на ваучерите, сроковете, в които ще се използват, както и начина на приложението и реализацията им.
„Имаме единодушното мнение, че ще използваме това като средство за насърчаване на туристическия бранш“, заяви Симеонов.

снимка: БГНЕС

„Всички ние горещо желаем колкото се може по-скоро, дай Боже още от 1 юли да се отвори туристическия сезон и възможността за достъп до нашите черноморски и планински курорти. Ако нещата се развият неблагоприятно това може да стане август, но така или иначе ние ще бъдем готови да предоставим тези ваучери в началото на този сезон, така че туристическия бранш да може бързо да бъде уплътнен и да поеме дай Боже няколко милиона ползватели и по този начин на помогнем и на самия туристически бранш“, посочи Симеонов. Той отбеляза, че най-вероятно ще бъдат предоставени такива ваучери и на учениците, които ползват регулярно услугите на туристическия обекти, свързани с провеждането на зелени училища, културни екскурзии и пр.

„Второто, за което сме се споразумели, съобразно обстановката, е да направим жест по посока нискобюджетния туризъм, като микрофирмите и семейните обекти- къщи за гости, мотели, апартаменти за предоставяне и пр., Това ще бъде насочено по-скоро към обектите, които са в малките населени места.

снимка: БГНЕС

Стана ясно още, че плажните принадлежности (чадъри, шезлонги и масички) за Сезон 2020 ще бъдат безплатни по българското Черноморие. „Това ще бъде компенсирано от държавата за сметка на концесионната такса на фирмите или наема за съответните плажни ивици“, обясни лидерът на НФСБ.

„Споразумяхме се относно ресторантьорския бизнес да се измени последната заповед на министъра на здравеопазването, като се направят някои допълнения. На първо място разстоянието между масите на откритите заведения да бъде 1,5 м, а не 2,5 м. С предишното разстояние от 2,5 м става нерентабилно използването на тези открити площи от собствениците и управителите на заведения, защото е прекалено малка е възможността за поемане на клиенти „, заяви Симеонов. Той поясни, че там също е въведена възможността обслужващия персонал да работи с шлемове, а не само с маски. 

Стана ясно още, че ще се удължи правото на строителство в националните курорти- от 15 май на 15 юни.

„Няма туризъм и няма и как да има до 15 юни този сезон. Няма смисъл да се ограничава строителството и по този начин да ограничаваме възможността за реализиране на работни места и на икономическа трудова дейност“, посочи Симеонов.

Той поясни, че общинските съвети имат правото да приемат решения, с които да удължат тази дата, включително и при ненационалните курорти.

Валери Симеонов отбеляза, че 170 хил. човека са загубили своите работни места, 70 хил. са намерили работа. Малко над 100 хил. са регистрирани на Борсата по труда.

„В строителството ние виждаме много голям потенциал за осигуряване на работни места и държавата ще предприеме съответните мерки, в резултат на договореността, която сме постигнали днес и решенията, които сме взели, за увеличаването на възможността за назначаване на хора на строителните обекти и разрешаването на дейността по редица направления. На първо място това са инфраструктурните обекти, магистралите и пр.“, изтъкна той.

По думите му управляващите са се разбрали за ускорено доизграждане на магистрала „Хемус“. Ще се продължи работата по описаните и нуждаещи се от спешен ремонт мостове и виадукти, както и по тунела „Шипка“.

„До 2 седмици ще започне обхода на град Бургас, който ще изведе от магистрала „Тракия“ целия пътникопоток и трафик директно към новопостроения скоростен път Сарафово- Слънчев бряг“, посочи той.

По язовирите също ще се ускори работата. „Имаме приключени поръчки за ремонти на над 200 язовира, ще се насочват средства и са предвидени около 500 млн. и в сега действащия бюджет, така че за язовирите като потенциална заплаха за в бъдеще време, ще продължи ремонтът по техните стени. Няма да избегнем и тежките ремонти на Бели Искър и Огоста, където вече са започнали ремонтите на стените им“, уточни Валери Симеонов.

По думите му се предвижда също и засилването на работата в посока изграждането на ВиК обекти на стойност 1,3 млрд. Коментирахме и подновяване на санирането, но това е под условие, тъй като сме единодушни, че това не трябва да е безвъзмездно, а с поне 30% участие на етажната собственост“, добави още Симеонов.

санирани блокове, снимка: Пресцентър ГЕРБ

„Коментирахме възстановяване на спортните мероприятия и футболното първенство. За футбола сме се разбрали – ще следим възобновяването на първенствата в другите държави, и ще ги възстановим по същата схема и ние. Ще се насърчава и възобновяването на индивидуалните спортове, тенис, конен спорт, плувни спортове“, каза председателят на НФСБ.

снимка: www.municipiodebayamon.com

В областта на земеделието имаме споразумение да се инвестира в производството на основни зеленчукови и овощни изделия и продукти“, коментира още Симеонов.


Share Follow

Leave A Reply