От въвеждането на КПП-тата в градовете са върнати 230 хиляди граждани, извършени са проверки на 62 940 декларации. Това каза комисар Веселин Младенов от „Охранителна полиция“ на брифинг на автомагистрала „Тракия“ на изхода на София по повод обстановката на КПП-тата. „От 00.00 часа днес КПП-тата на входовете на градовете са премахнати. Не са премахнати всички пропускателни пунктове в страната. В Ямбол в един квартал има още пропускателни пунктове“, каза Младенов.

снимка: БГНЕС, архив

„КПП-тата бяха обособени на 21 март, като на тях се извършваха проверки за целта на пътуване на гражданите. Извършени са проверки на 62 940 декларации до момента, а 3750 от лицата, които са декларирали, че отиват на работа, нямат трудови договори, а 528 от тях дори са регистрирани като безработни“, посочи той.

снимка: БГНЕС

36 от служители на МВР са с положителни проби за коронавирус, а 28 от тях вече са излекувани. Проверките на декларациите от КПП-тата ще продължат, въпреки че пунктовете са отменени. От брифинга стана ясно, че е регистриран спад на престъпленията с около 20-25%, в това число кражби, грабежи, домови кражби, кражба на МПС. От полицията уточниха, че това е в резултат на засиления контрол и невъзможността на извършителите да се придвижват лесно от едно населено място в друго. Своевременно е реагирано на всеки подаден сигнал. Основните нарушения, които са установени по КПП-тата, са, че гражданите декларират, че пътуват за работа, а в много случаи нямат регистриран трудов договор или са регистрирани като безработни.

За времето от 13 март до 5 май екипите на „Пътна полиция“ са били изцяло в проверките на КПП-тата. От 13 март до 13 април е отчетен спад в трафика с около 60%. От полицията посочват, че през последните 20 дни се отчита интензивен трафик в цялата страна. Днес и в петък се очаква интензивен трафик по основните пътища. Екипите на „Пътна полиция“ ще бъдат в готовност при образуване на тапи да се включват и да подпомагат движението. Контролът ще бъде насочен към шофьори с рисково поведение, такива, които извършват неправилни маневри и към неправоспособни водачи.

Предвидени са допълнителни екипи, които ще извършват контрол над шофьорите за употреба на алкохол и наркотични вещества. Ще бъде засилен и контролът с технически средства за контрол на скоростта. От полицията посочиха, че в периода от 30 април до 13 май се провежда полицейска акция, насочена към мотористите. Акцентът ще е към двуколесни и триколесни МПС. Ще се контролира носенето на каски и тяхната регистрация.

снимка: БГНЕС

От 13 март до вчера са отчетени около 600 акта на КПП в страната. От тях 22 са за употреба на алкохол под 1.2, а 54 за алкохол над 1.2 и 15 за шофиране след употреба на наркотици. Окачва се да има движение в цялата страна. От полицията отправят апел към хората да спазват мерките, защото те не отпадат с премахването на КПП-тата, а коронавирусът не изчезва с разхлабването на мерките.


Share Follow

Leave A Reply