Всички пациенти, които се приемат в „Пирогов”, ще бъдат изследвани с PCR тестове за коронавирус. Причината е, че расте броят на заразените с инфекцията медици в най-големия спешен център у нас. До момента 50 са доказаните случаи на заразата в екипа на „Пирогов“. Директорът на болницата ще издаде заповедта още в понеделник. Това заяви самият той- проф. Асен Балтов в ефира на Нова телевизия.

снимка: БГНЕС

„Идват много пациенти в спешни състояния, но може би са и носители на коронавирусна инфекция. Тя е безсимптомна, но това не значи, че не са заразни. Утре ще издам заповед, с която всички пациенти, влизащи на лечение в „Пирогов”, да бъдат задължително тестувани с PCR-тестове”, заяви проф. Асен Балтов в предаването „Неделята на NOVA”. За момента болницата разполага с 6 000 PCR теста.

снимка: БГНЕС

Относно лечението с кръвна плазма, проф. Балтов обясни, че около 50 пациента на болницата, които вече са излекувани, са под 60-годишна възраст и са подходящи за даряването на кръв. Те ще бъдат поканени да го сторят, но все пак това е доброволен акт. Ако искат да дарят кръв, ще го правят във ВМА, откъдето след това може да дават кръвна плазма на „Пирогов”.

снимка: БГНЕС

Състоянието на бизнесмена Ивайло Пенчев е стабилно, обясни още проф. Балтов. Предстои му операция.


Share Follow

Leave A Reply