Регистрирани са 31 нови случаи на коронавирус у нас. Общият им брой е 2100. Това стана ясно на брифинг на Националния оперативен щаб. Сред заразените е и едно дете на 10 години. 228 е броят на заразените медици.

Ген. Венцислав Мутафчийски посочи, че 20 от новите случаи са настанени в болница. „1611 са изследвани през денонощието. 1481 са активните случаи в страната. 9 са активните области в страната. От новите случаи 12 са в София, от които 4 в болница и 8 амбулаторни, Ямбол – 6, Плевен – 4, Сливен – 3, Пловдив – 2, Габрово – 1 , Кюстендил – 1, Монтана – 1, Пазарджик – 1“, добави той.

„Има един нов случаи на заразено дете на 10 години от Сливен“, посочи той. По думите му от медицинските служители има 3 нови случая. Това са един лекар от Пазарджик, една медицинска сестра и един санитар от Плевен. Той добави, че 228 общо са случаите на заразени медици.

Мутафчийски посочи, че 22 са новите случаи на излекувани хора в страната и те са общо 521 души. „Има 3 нови случая на починали. Така общо починалите лица, при които е установен COVID-19, стават 99. Това са 79-годишен мъж от Дома за стари хора в Кула, който е починал в Монтана, жена на 75 години, починала в София, 87-годишен мъж с много придружаващи сърдечни заболявания, починал в УМБАЛСМ „Пирогов“. Той добави, че 365 са лицата с потвърден COVID-19, настанени в лечебни заведения. От тях 51 са в интензивни отделения и клиники.

снимка: БГНЕС

Относно детските градини, Мутафчийски обясни, че от Щаба следят обстановката в Западна Европа. На сутрешно заседание с премиера Мутафчийски е изразил становище, че детските градини не бива да бъдат отваряни поне още седмица.

снимка: БГНЕС

„Има клъстърно разпространение на болестта, което ние отчитаме като много добре. Ако продължим в същия дух, това дава по-големи шансове за нормален живот в бъдеще“, заяви Мутафчийски.


Share Follow

Leave A Reply