„Постановление на МС 70 за основните храни във веригите не съдържа каквито и да било дискриминационни условия спрямо която и да е категория на храни в обекта“. Това заяви Десислава Танева пред БНТ. Тя допълни, че имаме много добра комуникация с ЕК и благодари на всички европейски служби.
„Квоти няма, има само принцип за възможност на достъп на местните производители. В момента тече процедура само за млечните храни и условията касаят само традиционно български артикули, тоест става въпрос за национална регулация. Ние не ограничаваме която и да е стока, от който и да е производител, ние предлагаме единствено възможност“, заяви тя.

снимка: БГНЕС

Относно проблема с набирането на земеделските работници за новата реколта министърът заяви, че такъв винаги е имало: „За настоящата кампания сме приели абсолютно всички мерки в трудовото законодателство, които могат да улеснят достъпа до трудов ресурс, а именно хората, които са съкратени, безработни да могат да участват в прибирането на реколтата. Трайно безработните да могат също да работят за прибиране на реколтата в земеделието.“

снимка: правителствена информационна служба

Относно розопроизводителите, Танева призна, че изкупните цени наистина са по-ниски. „За розопроизводителите категорично искам да заявя, че въз основа на ясна оценка за спада на цената след прибирането на реколтата, производителите ще бъдат компенсирани според финала на мярка COVID-19 по стойността на загубата.“, съобщи още тя.


Share Follow

Leave A Reply