На Софийската стокова борса /ССБ/ пшеницата се търси на цена 250 лева за тон, но сделки няма, защото продавачите искат 310 лева за тон без ДДС, съобщава БТА. На борсата царевицата се предлага по 250 лева за тон, а маслодайният слънчоглед – по 700 лева за тон. Всички цени са без ДДС.

снимка: БГНЕС

През втората седмица на май пшеницата в САЩ поевтиня със 7 долара на тон – до 215 долара за тон, съобщават от ССБ. Пшеницата във Франция също поевтиня с 1 евро – до 202 евро за тон. След като страните от Черноморския регион обявиха ограничаване на износа, цените в Украйна и в Русия за трета поредна седмица остават стабилни на нива 226 долара за тон. Царевицата в САЩ поскъпна тази седмица със 7 долара – до 153 долара за тон на борсата в Чикаго, вероятно вследствие на страховете за реколтата при настъпилото известно засушаване, посочват от Софийската стокова борса. Цената на царевицата е без промяна в Украйна – 173 долара за тон, а във Франция поевтиня с едно евро на тон, до 164.50 евро за тон.

снимка: www.grainchain.com

Цената на ечемика в Украйна падна с 8 долара до цена 175 долара за тон, а във Франция тя се повиши с едно евро до 164 евро за тон. Нерафинираното слънчогледово олио на борсата в Ротердам поскъпна с 2 долара – до 737 долара за тон, а рафинираната захар – след дълъг период на поевтиняване и сериозно поскъпване през миналата седмица, сега отново поскъпна със 7.20 долара – до 355.20 долара за тон на борсата в Лондон.


Share Follow

Leave A Reply