24 са новите случаи на заразени от COVID-19 в страната. Така общият брой на регистрираните случаи на коронавирус в България е 2 259. Увеличението е с 1,1%. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев по време на брифинг в Министерски съвет по повод актуалната обстановка с коронавирусната инфекция в България. 10 от тях за настанени в болница. Изследвани са 874 души. Активните области са 5. Това са: София-16, Ямбол-4, Сливен-2 и Кюстендил и Пазарджик по 1.

снимка: ЕПА/БГНЕС

Към момента в болници се намират 299 пациенти, като 36 от тях са интубирани. Заразените за деня са 11 жени и 13 мъже. Децата до 18-годишна възраст с коронавирус до момента са общо 133, или 5,8% от всички нови случаи. За последното денонощия няма нови случаи при деца.
При медицинския персонал общият брой на заразените лица е 242. За вчера има два нови случая – единият е лекар в София и медицинска сестра в Ямбол.


Броят на излекуваните достигна 646 души, или 28,6% от всички заразени. Новите за вчера са 34 случая. Най-голям е броят на новоизлекуваните по данни на РЗИ-София- 18. Това са хора останали на амбулаторно домашно лечение. Един във ВМА, един в „Пирогов“, 8 в Ямбол, 4 в Пловдив и по един в Силистра и Сливен. Общо излекуваните мъже са 363 и 283 жени. Средната възраст на излекуваните лица е 47,9 години.
За денонощието са починали двама души – 79-годишен мъж в болница „Света Анна“ и 93-годишна жена в многопрофилната болница в Лом. Тя е от дома за стари хора в Кула и е имала хронично обструктивна болест на сърцето и хипертония. Мъжете са по-засегнати от коронавируса. От всички починали в България 73 са мъже, а 39 са жени. Средната възраст на починалите е 66,5 години.

Доц. Кунчев поясни, че след среща в петък с всички ръководители на лечебни заведения в София, е решено да бъдат оставени 7 или 8 болници в столицата, които да лекуват пациенти, заразени с COVID-19. Това са лечебни заведения, които работят основно с новоприети и положителни хора с коронавирус. По думите му по този начин болници, които имат по един, двама, до пет пациента, ще бъдат изцяло освободени и ще могат да насочат ресурса си към нормална лечебна дейност. „Това се прави с оглед да бъде прието това население, което два-три месеца е отлагало медицинска помощ“, каза той. Това е съгласувано и с РЗИ-София.

„Разбира се, основната бройка ще продължи да бъде лекувана във ВМА, в „Пирогов“, „Александровска болница“, Инфекциозна болница, „Св. Анна“, Втора градска болница и Белодробната болница. Останалите ще могат да съсредоточат работата си, но при нужда остава възможността и те да приемат пациенти. Отделенията, които са специализирани за COVID-19 ще останат като резерв, но цялата патология ще бъде съсредоточена в тези няколко болници“, изтъкна доц. Кунчев.

снимка: iStock/Getty Images


Share Follow

Leave A Reply