Бизнесмен Васил Божков даде начало на „електронно гласуване“ за определянето на новия собственик на „Левски“. Това става на създадена от него лична „Фейсбук“ страница. Вчера той обяви, че ще проведе анкета за това дали хората искат следващият мажоритарен акционер да бъде определен с електронно гласуване.

Божков представя „четирите най-обсъждани кандидатури“ – Наско Сираков, Константин Папазов, тръста „Синя България“ и Националния клуб на привържениците (НКП). Той предоставя възможност и за добавяне на свободен избор от хората, като веднага бяха включени депутатът от ДПС Делян Пеевски, министър-председателят Бойко Борисов, Слави Трифонов, Бил Гейтс, Галена, ЛиЛана и други. Към момента (10.54 часа) най-голяма подкрепа в гласуването са получили Наско Сираков, Делян Пеевски и Бойко Борисов.

„Преди седмица се надявах да се прекратят задкулисните игри с ПФК „Левски“ АД. Не се случи. Вие решете кой да получи мажоритарната собственост“, пише Божков.

снимка: БГНЕС

След създаването на първата анкета за „електронното гласуване“ председателят на НКП на „Левски“ Степан Хиндлиян призова феновете да не се включват във въпросната анкета и нарече всичко това „цирк“. Той добави, че левскарската общност вече е застанала твърдо зад легендата Наско Сираков

86,6% от акциите на „Левски“ в момента се намират на стадион „Георги Аспарухов“, а собственикът им е неясен. Първоначално Константин Папазов, по-известен като Тити обяви в ефира на бТВ, че Божков му е обещал да му изпрати акциите на „Левски“, това обаче не се случи. Те бяха джиросани на Бойко Борисов от притежателя им в последната година – Георги Попов, който е приближен до бизнесмена Васил Божков. В ролята на „куриер“ на пратката беше журналистът Сашо Диков. Премиерът отказа да ги приеме.


Божков и Попов в момента се намират в Дубай, след като им бяха повдигнати обвинения от българската прокуратура.
Наско Сираков изрази готовност да придобие акциите на клуба, които в момента се намират на стадион „Георги Аспарухов“ и получи подкрепата на феновете.
Финансовата криза в „Левски“ настъпи след промените в Закона за хазарта през януари. Те засегнаха основния спонсор на клуба – компания за лотарийни игри, собственост на Божков. Оттогава отборът се издържа от дарения и продажба на билети, абонаментни карти и артикули.

Феновете на „Левски“ поискаха съдействие от Бойко Борисов за отмяна на запорите върху сметките, по които Божков спонсорира клуба. Ако това е невъзможно, те поискаха безлихвен кредит за „Левски“. От своя страна Борисов заяви, че държавата би помогнала финансово на „Левски“, но само при смяна на собствеността. Министърът на финансите Владислав Горанов коментира, че на този етап подобна възможност не съществува.
Депутатът от ДПС Делян Пеевски дари на „Левски“ 500 000 лв., което не се прие добре от феновете. Въпреки недоволството обаче ръководството на „Левски“ реши да приеме парите.


Share Follow

Leave A Reply