Световната здравна организация (СЗО) създава своя фондация за частни дарения от цял свят, включително от физически лица. Това става в момент, когато САЩ – най-големият вносител в бюджета на организацията – замразиха вноските си, недоволни от начина, по който СЗО подхожда към пандемията от новия коронавирус, предаде Франс прес. Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус обаче увери, че с тази фондация не иска да замени САЩ, и обясни, че проектът за нея се обсъжда още от 2018 г. Този проект „няма нищо общо с неотдавнашните ни финансови проблеми“, настоя той на онлайн пресконференция от седалището на СЗО в Женева.

Тедрос Гебрейесус

Тедрос Гебрейесус обясни, че създаването на фондация ще позволи да се набират повече средства и по-свободно да се маневрира при финансирането на здравни програми. „Една от най-големите заплахи е, че под 20% от бюджета ни са променливи вноски на страните членки, а над 80% идват от доброволни вноски, които обикновено се насочват към конкретни програми“, обясни той. По този начин някои програми могат да останат без финансиране, ако страните членки не искат СЗО да инвестира в тях, отбелязва Франс прес.

По-рано този месец Тедрос Гебрейесус заяви, че годишният бюджет на СЗО е 2,3 милиарда долара, и го определи като „много, много нисък“ за световна агенция, сравним с бюджета на средноголяма болница в развития свят, отбелязва Ройтерс.


Share Follow

Leave A Reply