Френският производител на автомобили „Рено” планира да съкрати 15 000 работни места по целия свят в опит да намали загубите, предизвикани от пандемията с коронавируса. Компанията, която обеща да намали разходите с 2 млрд. евро, ще обсъди плановете за съкращенията със синдикатите. Очаква се почти една трета от съкращенията да бъдат във Франция. В компанията, която заема повече от 4% от световния пазар, работят повече от 179 000 души в 39 страни. Още преди пандемията автомобилният гигант имаше проблеми, като продажбите намаляха с 3% през миналата година. През миналия месец броят на продадените превозни средства е спаднал с 25% за първите три месеца на годината, а още по-драстичен е сривът през април тази година.

В момента фирмата води преговори с френското правителство, което притежава 15% дял в компанията за спешен заем от 5 милиарда евро.

В завода в Западен Бретан са наети близо 400 души високи специалисти, като над 150 подизпълнители също разчитат на работата с фабриката. Синдикатите в завода, който произвежда части, включително за двигатели и скоростни кутии, казват, че затварянето му би било неразбираемо, след като миналата година производствените линии бяха обновени и всичко е чисто ново. Тестовете на новите системи се проведоха в началото на март, точно преди Франция да затвори. Докато фабриката беше затворена за обновяване, повечето части за автомобили бяха направени в чужбина, основно в Испания или Португалия.


Share Follow

Leave A Reply