Депутатите отложиха въвеждането на таван за партийните субсидии. От „Обединени патриоти“ вече имат готов законопроект, който трябваше да влезе в дневния ред на днешното пленарно заседание, но в последния момент те сами го оттеглиха. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов коментира, че причината е, че искат да потърсят по-широко съгласие и консенсус в Народното събрание.

снимка: БГНЕС

“Тези предлоежния по чл. 53 се внасят всяка първа сряда и всяка политическа партия на ротационен принцип има право да внесе. Ние, “Обединени патриоти”, внесохме нашето предложение, което е свързано със Закона за политическите партии, в който новият елемент е ограничаване на правото за финансиране от юридически лица и фирми на политическите партии”, каза той.
“Обединени патриоти” предлагат още да се ограничи максималният размер на субсидията до 6 млн. лв. На въпрос дали може да има отстъпление, Симеонов заяви, че е възможно.

снимка: БГНЕС

“Сутринта имахме политически съвет с ръководството на ГЕРБ и НФСБ и ВМРО. Обсъдихме въпроса и по тяхна молба и настояваме решихме да изтеглим този законопроект и да го внесем в момента, в който получим едно по-широко съгласие и консенсус в Народното събрание. С други думи засега решихме да направим консултации с другите политически сили в парламента, за да може да не се превръща в говорилня толкова важна тема”, заяви още Симеонов.
Той поясни, че в коалицията са се разбрали да потърсят малко по-широко съгласие.


Share Follow

Leave A Reply