22 нови случая на заразени с COVID-19 са регистрирани у нас. Това съобщи днес секретарят на Националния оперативен щаб доц. Димо Димов по време на редовния брифинг в Министерски съвет. Общо направените проби с PCR тестове са 1 347. Общият брой на заразените е 2 560. Активните области за последното денонощие са 6. Това са: София- 6, където всички констатирани случаи са амбилаторни, което означава, че не се нуждаят от болнично лечение, Сливен-9, Ямбол-4,  Видин-1, Пазарджик-1 и Плевен-1.

Новозаразените са 13 жени, 9 мъже. Сред заразените има и две деца. Те са от София и са под две годинки. Към момента не се нуждаят от болнично лечение.

Сред новозаразените са и 9 лица от медицинския персонал. 7 медици от едно отделение са дали положителна проба на COVID-19. Всички те са от болница в Сливен. Доц. Димов подчерта, че отделението не работи с пациенти с коронавирус и откриването на огнището е вследствие на неглижирането на хигиенните и противоепидемичните мерки. То е затворено, като предстои дезинфекция, както и масирано тестване – на разширения кръг контактни лица на лекарите и на всички пациенти, преминали през отделението. Говорителят на щаба доц. Димо Димов подчерта, че единственият начин за предпазване от COVID-19 са мерките и физическата дистанция.

снимка: iStock

Двама души са починали вследствие на коронавируса за последното денонощие- лекар от Видин на 77 години и жена на 67 години от Пловдив. Лекарят е починал в столичната болница „Света Анна“. Той е бил преместен там заради тежкото си състояние. Имал е исхемична болест на сърцето, диабет и артериална хипертония. Починалата жена е от Пазарджик и с придружаващи заболявания ХОББ и исхемична болест.

Общият брой на почиталите след заболяване от COVID-19 е 146. Средната възраст е 68,7 години.

Излекуваните от коронавусната инфекция за последното денонощие са 83. Така общият им брой става 1206. Най-много са от София.

132-ма души са настанени за лечение в болница. Само 9 от тях се нуждаят от интензивно лечение.

 


Share Follow

Leave A Reply