Данъкът върху добавената стойност за бебешките храни и санитарни материали ще бъде 9%, реши на второ четене Бюджетната комисия в парламента. Това е предложение на ДПС, което е в добавка на намалената ставка за ресторантьорите и кетъринг услугите. Книжните изделия също ще се ползват от по-ниската ставка. На заседанието присъства председателят на комисията Менда Стоянова, която принципно е против диференцирането на ставката. Тя даде подкрепа единствено за детските стоки.

снимка: БГНЕС

По нейно предложение виното, бирата и алкохолът, сервирани в ресторантите и предоставяни като част от кетъринг услуга, остават с налог от 20%. „Едно барче, което сервира фреш, безалкохолни, кафе, капучино, ядки и т.н., ще си ползва намалената ставка. Единствено само за алкохолните напитки, които са и акцизни стоки, ще е 20%“, каза Менда Стоянова. За да влязат в сила текстовете, те трябва да бъдат одобрени и от депутатите в пленарната зала.

Следващата седмица ръководството на Комисията по хазарта ще бъде изслушано в Бюджетната комисия в парламента, стана ясно още по време на заседанието.

снимка: pic-starazagora.com

Междувременно на сайта на парламента се появи законопроект, внесен от Валери Симеонов и депутати от НФСБ. В него се предлага държавната такса върху хазартните игри, включително традиционна лотария, тото, лото и кено, да е 15% върху стойността на направени залози за всяка игра. За хазартните игри, при които участниците се изправят един срещу друг, а операторът единствено организира турнира, задължението към държавата е 20% от събраните такси и комисионни.


Share Follow

Leave A Reply