„Няма хаос с разликата на числата за заболелите от коронавирус. 101 дни данните се събираха по телефон и факс, сега се въведе електронна система, която откри грешки на предишната система, които никой не искаше да скрие. Преди казаха, че нарочно сме увеличавали броя на починалите, а сега се оказа, че 12 смъртни случая не са били вписани“. Това каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб пред БНТ.


„Никой от щаба не е карал хората да пишат, че пациентите са починали от коронавирус“, категоричен бе той.
„Още през март казахме, че пикът ще е средата на април, слава Богу, адът не беше в цялата страна, а в някои болници, които сериозно намалиха капацитета си. Кой ви каза, че всичко е свършило, просто се появиха някои положителни тенденции – за четвърта седмица числото за предаване на заразата – вече 10 заразяват 8, но инфекцията е сред нас и има някои клъстери, които ни заплашват.
В Северна Македония мюсюлманските празници създадоха огнища на инфекцията, докато у нас се взеха мерки да не се събират хора в джамиите“, обясни той.

снимка: БГНЕС

„Блокадите на села и градове не е ефективна мярка“, категоричен бе той. „Ако има тенденция за повишаване в 5 параметра, които следим всеки ден, може да има затягане на мерките. Засега разчитаме на съзнанието на българския народ и дори да отпаднат някои мерки, да продължава да избягва събирания на закрито, да се мият редовно ръцете. Доста хора и след отпадане на мерките ще продължат да си носят маските в градския транспорт и магазините, и това е правилно. Преди 2 месеца Мангъров каза, че 500 000 българи са имали контакт с вируса, сега станаха 200 000 според него. Скоро ще имаме надеждни данни за влезлите в контакт с коронавируса – изследване в Пловдив. Иначе някой колега, който представлява само себе си, може да си говори всичко“, обеща Кантарджиев.
Разстройствата по морето през лятото са бактериални, а на морето в предстоящия сезон също да не се събират много хора в затворени помещения, а купоните – навън. Най-добрият дезинфенктант е слънцето.


Share Follow

Leave A Reply