За православните християни днес е празникът на Светия Дух. Той се отбелязва винаги след неделята на Петдесетница, когато се празнува слизането на Светия Дух над апостолите и даруването им с Божествената му благодат. Той е едно от трите лица на Светата Троица. Според християнската вяра Свети Дух освещава човешките души и тела. В иконографията се изобразява като гълъб.

снимка: БГНЕС

В светския календар на българите този църковен празник се отбелязва и като Ден на загиналите за свободата на Македония, съобщава БГНЕС.

За този ден историците казват, че отбелязването му води началото си от 1923 г., а в причина за това се превръща годишнината от смъртта на воеводата-поет Любомир Вецов, загинал в битка със сръбски четници година по-рано. Инициативата идва от Македонската студентска организация „Вардар”, в чието ръководство от създаването ѝ през 1920 г. влиза и самият Вецов. Заедно с него, на този ден се отдава почит на паметта и на друг воевода – Илия Кушев.

снимка: БГНЕС

През 1927 г. всички бежански организации в София вземат единодушно решение Свети дух да бъде Ден на Македония. През първите години в столицата ни се провеждат мащабни шествия, с участието на десетки хиляди души.

След дълга 50-годишна пауза по времето на Социализма, в наши дни денят се отбелязва далеч по-скромно, едва в няколко отделни организации.

На този ден трябва да преклоним глави и да отдадем синовна почит пред душите на всички българи, остави ли костите си по бойните полета и загубили живота си за свободата на своите сънародници от Македония.


Share Follow

Leave A Reply