„Активите на Първа инвестиционна банка са на стойност над 10 млрд. лева. Към края на 2019 г. тя е петата по големина банка по този показател. 137,9 млн. лева е консолидираната печалба на банката за миналата година“.Това каза финансовият министър Владислав Горанов на брифинг в Министерски съвет във връзка с решението, на което кабинетът даде зелена светлина Българската банка за развитие да придобие акции от увеличението на капитала на „Първа инвестиционна банка“ АД. ПИБ е най-голямата банка изцяло с български капитал, посочи Горанов. По думите му, участието и на частни инвеститори в аукциона показва, че той се провежда по правилата на пазара.

„Последната стъпка преди получаването на съгласие от страна на Европейската централна банка за установяване на тясно сътрудничество с БНБ беше изпълнението на плановете за увеличение на капиталовите буфери на две от банките у нас“, обяви финансовият министър Владислав Горанов. „През март 2020-а Инвестбанк изпълни изцяло плана. Последното, което остана, бе да се изпълни този план от ПИБ. Имаме уверението сега на ЕЦБ, че веднага можем да установим тясно сътрудничество по отношение на банковия съюз, което е предусловие към членство в Еврозоната“, поясни той.


Според министъра на икономиката Емил Караниколов еврозоната има няколко плюсове и това са; по- добър кредитен рейтинг, по голям интерес на инвеститорите към страната ни, както и ще се ползваме със сигурна банкова система. По думите му, за да се изпълни тази последна точка от изискванията на Европейската централна банка, българските банки трябва да минат през стрес тест. Той представлява симуалция на криза, през която банковата система трябва да премине. Банките успяха да преминат този тест и доказаха, че могат да се справя“ каза Караниколов.


Share Follow

Leave A Reply