„Една от основните цели в последните години на управлението е приемането на еврото като валута в България. Затова обаче трябва да извървим много дълъг път“, заяви министърът на икономиката Емил Караниколов“ пред Нова. По думите му, ако България влезе в чакалнята, това означава много по-добър кредитен рейтинг на българската държава. „Много повече инвеститори ще наблюдават страната ни с интерес“, категоричен е министърът.

„В момента сме в правилна посока. Ние сме готови по отношение на изпълнение на всички онези мерки, които ще ни помогнат да влезем в чакалнята. Важно е да споменем, че през последните 10 години в нея няма никой. Имаме много работа по отношение на инфлацията. Днес видях икономисти, които казаха, че не сме изпълнили критериите. Важно е да се обърне внимание в кой момент трябва да бъдат постигнати дадените показатели. Имаме години, няма как от утре да се приеме еврото или да се вдигнат цените. В това отношение хората може да са спокойни”, поясни той. В България се извършиха няколко стрес-теста от ЕЦБ и ЕК. Чрез тях трябва да се провери състоянието на банките в страната. Четири от тях минаха този тест напълно безпроблемно. Целта е през юли месец България да бъде в чакалнята на еврозоната, посочи Караниколов.

снимка: БГНЕС

Прогнозите са, че тъй като България влезе в изключителна кондиция в кризата с коронавируса като макроикономическа и финансова стабилност, още следващата година страната ни бързо ще възстанови и БВП, и икономическия си растеж. Разбира се тази година ще е тежка, добави Караниколов. В този момент на пандемия смятам, че българската държава взима адекватни мерки, включително решението за намалянето на ДДС, посочи министърът на икономиката.


Share Follow

Leave A Reply