Г-н Борисов, вместо да погалите козичките ги избихте незаконно. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова от трибуните в Народното събрание.
„Уважаеми български граждани, помните ли лятото на 2018 г. На 11 юли БАБХ обяви първично възникнали огнища на болестта чума по дребните преживни животни в селата Странджа, Шарково, Община Болярово“, отбеляза Нинова. Тя обърна внимание на това, че тогава последваха редица решения и действия на институциите за умъртвяване на животните.

„Стопаните от региона не вярваха, че има зараза и се възпротивиха. В Шарково се стекоха хора от цялата страна и образуваха жива верига около дома на баба Дора. Обърнаха се към нас за помощ и ние застанахме за тях. Водихме битка на два фронта – там на място с колегите депутати и тук в Народното събрание. В опита си да спрем необоснованото решение за избиване на животните внесохме редица питания, организирахме дебати. Часове наред лично участвах в разговорите в кабинета на председателя на парламента, където убеждавахме с аргументи щаба, министрите и премиера, да спрете, но вие уважаеми управляващи, продължихте. Умъртвихте хиляди животни, без причина, твърдяхме тогава, а днес имаме доказателства за това.  Последваха протести в София пред Министерски съвет“, посочи тя.

„Ето вашата позиция и заглавията от преди две години: „Корнелия Нинова е виновна за чумата по животните, целта ѝ е да свали ГЕРБ с преврат“, „Нинова организира и дава инструкции на протестиращите за пълзящ преврат“, „Подаваме сигнал в прокуратурата за провокация от страна на лидера на БСП Корнелия Нинова към националната сигурност“, а г-н Борисов с присъщия си цинизъм към болката на хората тук от това място заяви следното: „Корнелия Нинова удивително ми напомня канцлера Меркел. Със същите трикове я вкараха нея в тази процедура, както вас, госпожо Нинова, с козичките. Даваха Средиземно море, трупове, издавени хора, удавено малко детенце, това беше мощна хибридна атака и тя се върза, както вие сега. Аз понеже много обичам животните и ви завидях и аз исках да ги погаля козичките“. Г-н Борисов, само че вместо да ги погалите, ги избихте незаконно“, изтъкна Нинова.

„Намери се една смела жена от Болярово, която и с наша помощ се опълчи на това беззаконие. Не допусна ветеринарите във фермата си. Наказахте я с глоба. Заличихте стопанството ѝ в регистрите, смятайки, че така ще заличите проблема на стотици хора в Ямболско. Не я пречупихте. Ние помогнахме. Тя заведе дело и след две години истината излезе“, заяви лидерът на БСП. Тя представи и окончателното решение на Върховния административен съд, без право на обжалване. Според него не са изложени обективни факти, установяващи безспорно наличие на болестта по животните и съображенията за вземането на крайни мерки за преодоляването ѝ.

„В разглеждания казус липсват убедителни доказателства за развитие на болестта чума по дребните преживни животни във времето и в конкретния регион и степен на нейното разпространение“, изчета откъса от документа Корнелия Нинова пред депутатите в парламента. Тя подчерта, че според документа за обявените 11 броя умрели животни няма доказателство да са били заразени с чума.

„Нещо повече, доказателствата по делото, показанията на свидетели, които и да не са присъствали на конкретните данни на проверките, посочени в заповедта на директора, установяват доброто здравословно състояние на животновъдните обекти през различните периоди, в рамките на периода юли-септември 2018 година. А от представената справка на БАБХ за наличието на животни, към датата на произнасяне на административния акт, се установява, че 203 броя овце, отглеждани в животновъдния обект са живи, включително и двете овце с посочените по-горе ушни марки, с установени уж положителни резултати за наличие на антиген и на антигом на вируса на чумата. Анализът на доказателствата по делото опровергават извода за създадена непосредствена опасност за здравето на хора и животни в региона“, посочи Нинова, изчитайки решението.

Според нея, макар и след две години, е време за отговори. Корнелия Нинова призова колегите си от ГЕРБ да отговарят защо са излъгали, че има чума в Странджа, както и за заличаването на труда на десетки семейства, и за обезлюдилите райони.

снимка: БГНЕС

„Защо излъгахте Европа? Колко пари се получиха от Европа срещу лъжа. И сега ли ще кажете „Тихо, тихо, за да не ни накажат за измами“. Това ли е партията за европейско развитие на България?“, запита Нинова.
Тя подчерта, министрите и директорът на Агенцията по храните са се сменили, но отговорен за това е премиерът Бойко Борисов:

„Един е отговорен за тази политика на геноцид в онзи регион и това е г-н Борисов. Въпросът е защо? Страховете на хората по онова време, липсата на информация, лъжливите лабораторни изследвания създадоха безумни версии. Знам, че не са верни, говореше, че се обезлюдява региона, за да се заселят бежанци, че се убиват животни, за да се прикрият злоупотреби със субсидии, че се унищожава родното производство, за да се даде път на големи корпорации, които да внасят месо в България. Сигурно нищо от това не е вярно. Беше плод на страхове, но остава въпроса тогава защо, ако нищо от това не я вярно. Защо го направихте? Това няма да остане безнаказано. Време е за справедливост“, заяви още Нинова.
Корнелия Нинова заяви, че БСП ще предприеме стъпки. „Първо ще извикаме гн Борисов тук на изслушване да обясни какво направи и защо го направи. Второ, ще взема всички стенограми от дългочасовите, среднощни и всякакви разговори в кабинета на председателя на Народното събрание и ще ги обявя публично. Нека да се види кой какво говори там. Нека да се види как категорично заявявам, че няма чума по свинете и как ми се отговаря, че в момента организирам преврат“, заяви Нинова.
„Ще организирам и помогна на всеки, който се чувства засегнат да заведе граждански иск за причинените му вреди от вас. Ще помогнем на всеки, който иска да заведе наказателни дела за престъпленията на властта. Това, уважаеми управляващи, няма да е преврат, а грижа за хората. Това няма да е заплаха за националната сигурност, а спреведливост в България. Знам, че понякога ви е страх. Знаем, че ви плашат, мачкат, рекетират, но вижте тази клета жена Ани от Болярово. Когато си прав и смел, истината побеждава. Повече от всякога днес е време да бъдем смели, да се обединяваме, да си помагаме за общи решения и действия срещу некомпетентното, корумпирано, а вече и опасно за България управление на Бойко Борисов“, подчерта лидерът на БСП Корнелия Нинова.

 


Share Follow

Leave A Reply