Голямото федерално жури в Съединените щати повдигна второ обвинение срещу Джулиан Асандж, за предполагаемата му конспирация с хакери, свързани с Anonymous, се казва в изявление на уебсайта на Министерството на правосъдието на САЩ.

“Федералното голямо съдебно жури днес повдигна второ обвинение, обвинявайки Джулиан Асандж в престъпления, свързани с предполагаемата му роля в една от най-големите кражби на класифицирана информация в историята на САЩ”, се казва в документа. Посочва се още, че не се съдържат нови криминални елементи в допълнение към 18-те, изброени в първото обвинение през май 2019 г.

Джулиан Асандж, снимка: БГНЕС

“Това обаче разширява мащаба на конспирацията около предполагаемите компютърни хакове, в които преди това е бил обвинен Асанж”, се казва в документа.

„Wikileaks публикува имейлите, получени в резултат на хак, извършен срещу американска разузнавателна консултантска компания от групата Anonymous и хакер, свързан с LilzSec“, се посочва още в документа.

 

Асанж е обвинен в сексуален тормоз и изнасилване в Швеция през 2010 г. Той се укриваше от юни 2012 г. в еквадорското посолство в Лондон, за да не бъде екстрадиран в скандинавската страна. На 11 април 2019 г. той беше задържан по искане на САЩ. Съд в Лондон го призна за виновен за нарушаване на условията за гаранция и го осъди на 11 месеца затвор.

Изслушванията за екстрадиция започнаха на 2 май миналата година. Скоро след това американските власти обявиха, че повдигат на Асанж 17 обвинения за нарушаване на закона за шпионажа и разкриването на класифицирана информация. Ако бъде екстрадиран в Съединените щати, Асанж ще бъде изправен пред затвор до 175 години.

Ключовите изслушвания за екстрадицията му в САЩ ще продължат на 7 септември.


Share Follow

Leave A Reply