Проявите на дискриминация към жителите на два германски окръга, които отново бяха поставени под карантина заради появата на нови огнища на зараза с коронавирус, са напълно недопустими, заяви говорителят на канцлерката Ангела Меркел, цитиран от Франс прес.

„Това, че хора в Гютерсло и Варендорф понякога са обиждани или колите им биват надрасквани, е, разбира се, напълно недопустимо и е отблъскващо поведение“, заяви Щефен Зайберт.

„Трябва да проявяваме уважение и състрадание едни към други, особено в трудни ситуации“, добави той и отбеляза, че всеки може внезапно да се озове в огнище на COVID-19.

Във вторник Германия за пръв път върна карантинни мерки на местно ниво в провинция Северен Рейн-Вестфалия за над 600 000 души заради избухване на зараза в най-голямата кланица в Европа.

От 1665 теста сред жителите на Гютерсло, където се намира кланицата, само трима души са дали положителна проба.

Няколко германски провинции все пак решиха да не приемат хора от двата карантинирани окръга, ако те решат да прекарат почивката си на тяхна територия.

Премиерът на Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет посъветва хората, които искат да пътуват из Германия, да се тестват, за да докажат, че не са носители на вируса.

„Обаче не е нормално жителите на Гютерсло да бъдат така открито заклеймявани“, изрази съжаление той.


Share Follow

Leave A Reply