За пети пореден ден продължават протестите в центъра на София. Този път недоволстващите се събраха в 15:30 часа отново в триъгълника на властта. За край на протеста е обявен 23:00 часа. Протестиращите блокираха отново движението на пл. „Независимост“ в Триъгълник на властта, заключен между сградите на Министерски съвет, Народно събрание и Президентството.

Хората вече са започнали да се събират в района. Обстановката в момента е спокойна. Полицейското присъствие е засилено. Техните искания са за оставка на правителството и на главния прокурор Иван Гешев, както и да се свика Велико народно събрание.

През изминалите четири дни протестите започваха пред Президенството и преминаваха през почти всички централни улици и булеварди в столицата. Стигна се до блокиране на движението на „Орлов мост“. В социалните мрежи организаторите обявяват, че ще призоват отново за национална стачка.

Пред сградата на МВР също има протест в момента. Недоволстващите настояват за оставката на министъра на вътрешните работи Младен Маринов. Той бе организиран от съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов. Причините за исканата оставка на Маринов са събитията от петък вечер, когато по време на антиправителствения протест в столицата се стигна до сблъсъци и има много сигнали за полицейско насилие върху протестиращи и заради съботния протест край парк „Росенец“, когато граждани тръгнаха да плажуват на охраняем плаж, но бяха спрени от представители на жандармерията.

Антиправителствени протести има и в други части на страната, сред които са Варна, Стара Загора и Хасково. Исканията им са същите както и на протестиращите в София – оставка на правителството и на главния прокурор. Засега проявите протичат без инциденти.

снимка: БГНЕС


Share Follow

Leave A Reply