Реформата на пенсионната система във Франция ще бъде отложена най-рано до 2021 г. Това заяви премиерът на страната Жан Кастекс след консултации с основните синдикати. „Сега основната цел е пълно възстановяване на икономиката, но ние няма да се откажем от реформиране на пенсионната система“, посочи Кастекс. Ако преговорите по спорния законопроект продължат през цялата следваща година, влизането в сила на реформата ще се случи най-рано през 2022 г.

снимка: БГНЕС

„Изпълнението на новата универсална пенсионна система, която президентът обеща през 2017 г. на френските граждани, ще продължи. С тази промяна, че ще приложим нов метод, който много ясно разграничава структурния характер на реформата, целяща по-голяма справедливост, от всички финансови елементи. Ще възобновим консултациите със социалните партньори в идващите месеци, за да подобрим съдържанието на реформата“, заяви френският премиер.

снимка: www.pexels.com

Реформата, която представлява най-голямата по рода си цялостна ревизия на пенсионната система от Втората световна война, на практика бе стопирана през февруари от пандемията от коронавируса. Предложенията на правителството разгневиха синдикатите и изведоха хиляди французи на улиците. Сега решението за отсрочката на преговорите цели да успокои натрупаното напрежение, докато Франция се възстановява от рецесията. Премиерът Кастекс бе категоричен, че реформата, която включва повишаване на пенсионната възраст с две години – до 64 години, няма да бъде изоставена. Едно отлагане на влизането ѝ в сила за след президентските избори през 2022 г., би подкопало и без това отслабения вече реформаторски устрем на президента Еманюел Макрон.


Share Follow

Leave A Reply