Бившият депутат от НДСВ Минчо Спасов и още един мъж, с когото бяха задържани за спирането на метрото, са на свобода срещу парична гаранция. Това каза директорът на СДВР Георги Хаджиев по време на брифинг. Той съобщи още, че е образувано е досъдебно производство въз основа на събраните доказателства- протоколи за разпит на свидетели и изготвената видеотехническа експертиза. Взета е и парична гаранция в размер на 1500 лв. Те са с повдигнати обвинения за хулигански действия.

„Това действие застрашава живота и здравето на гражданите, като се има предвид, че като се изключи електрозахранването има данни, че една от мотрисите е останала вътре в тунела. Нали си представяте, че това във всички положения може да всее страх и паника в пътуващите вътре в станцията на метрото. Като се има предвид и общественото положение на едно от задържаните лица, аз бих казал, че това по никакъв начин не кореспондира с демократичните ценности и справедливите искания на протестиращите“, каза директорът на СДВР.

снимка: БГНЕС

Георги Хаджиев подчерта, че станциите на метрополитена са обекти от значение за националната сигурност. По думите му записите категорично доказват, че необходимост от спиране на електрозахранването не е имало. Той отбеляза, че другият участник в действията е 29-годишен мъж. Имало е и трето съпричастно лице, което все още се издирва.

„За нас е абсолютно без значение дали задържаните признават или не действията, ние сме събрали неоспорими доказателства“, посочи още Хаджиев. Той увери, че е осигурена адвокатска защита:

„В момента, в който Спасов е поискал адвокатска защита, трима адвокати са били с него до момента на напускане на управлението“. Директорът на СДВР категорично отхвърли обвиненията за нарушаване на права.

Директорът на Столичния метрополитен инж. Стоян Братоев съобщи, че спирането на напрежението е с 4 бутона на станция, но то е предвидено само при извънредни обстоятелства, каквито вчера не е имало. „Това не е правилно спрямо пътниците, не трябва да застрашаваме безопасността на пътниците, метрото не е играчка“, каза той.

снимка: БГНЕС

Припомняме, че в понеделник около обяд стана ясно, че протестиращи са блокирали за кратко метрото в посока “Младост”. За няколко минути, около 14:30 часа, движението на влаковете беше спряно от протестиращите. След съобщението за задържането, пред Първо районно управление се събра група от протестиращи граждани, които настояваха за освобождаването на Спасов. Те блокираха временно движението по бул. „Шипченски проход“. На място бе и Татяна Дончева, която е негов адвокат.


Share Follow

Leave A Reply