Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов се срещна с досегашния аташе по отбраната на Сърбия у нас – подполковник Здравко Перич и му изказа благодарност за личния му принос в развитието на двустранното военно сътрудничество. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

„Годишният план за двустранно сътрудничество между министерствата на отбраната на двете държави дава отлична основа за поддържането на активни военни контакти между различни структури и формирования от състава на видовете въоръжени сили на Република България и Република Сърбия“, категоричен бе началникът на отбраната. Той посочи важността за нашите Въоръжени сили от съвместните участия във военни учения и тренировки със сръбските ни партньори, сред които се открояват: бойните стрелби на подразделения на Военновъздушните сили на България и на Сърбия на зенитен полигон „Шабла“, участието на двете страни в ученията на Сухопътните войски Platinum Wolf и Platinum Lion, както и провеждането на съвместни учения по линия на силите за специални операции. Адмирал Ефтимов посочи също военното образование и обучение като сфера с потенциал за ползотворно развитие и сътрудничество.

Началникът на отбраната се спря на отражението на настоящата криза, предизвикана от COVID-19, върху формата и интензитета на провежданите съвместни мероприятия при необходимостта от спазване на противоепидемиологичните мерки за ограничаване разпространението на вируса. „Бих искал да обърна внимание и да изкажа благодарност за положените усилия и от двете страни, за да се намали негативния ефект от пандемията върху планираните съвместни дейности“, категоричен бе той.

В разговорите бе договорено двустранните военни контакти да бъдат задълбочени като на ниво началници на отбраната бъдат разменени визити.

На срещата бе представен новият аташе по отбраната на Република Сърбия у нас – подполковник Желко Симич. Адмирал Емил Ефтимов пожела успех на подполковник Симич и изказа увереност, че сътрудничеството между въоръжените сили на двете държави ще продължи да се развива в духа на взаимното разбирателство и открития диалог.


Share Follow

Leave A Reply