Софийската окръжна прокуратура започна предявяването на обвинения за катастрофата с автобус край Своге, при която загинаха 20 души, а 10 бяха ранени. Инцидентът стана на 25 август 2018 г. Шофьорът е обвинен, че е нарушил правилата за движение по пътищата. Останалите обвинени са директорът на фирмата, ремонтирала 4 години по-рано пътя, един началник Асфалтова база, технически ръководител, строителен инженер и директор на АПИ. Според държавното обвинение всички те са нарушили изискванията за добро качество на ремонта на пътя.

снимка: БГНЕС

Техническата експертиза сочи, че при катастрофата е имало значително намален коефициент на сцепление между гумите и асфалта, дължащ се на лошото му качество. Грапавостта на пътното покритие е незадоволителна, а съпротивлението на хлъзгане е по-малко от минимално допустимото. Установено е, че пътят в района на катастрофата е следвало да бъде обезопасен със стоманени предпазни огради с висока способност на задържане, а в проектната документация дори не е било предвидено поставяне на еластична предпазна ограда.

Шофьорът беше привлечен като обвиняем още в деня след катастрофата за това, че е шофирал с по-висока от разрешената скорост (53,5 км/ч при максимално допустими в конкретния участък 40 км/ч) и по непредпазливост е причинил телесна повреда и смъртта на повече от едно лице. С постановление на главния прокурор делото бе възложено за разследване на Националната следствена служба.

На 17 април 2019 г. прокуратурата повдигна обвинения и на двама членове на Управителния съвет на АПИ – Д.А. и С.Г., за това, че не са изпълнили служебните си задължения, като целта им е била да набавят облага за дружество. По пътя е имало дефекти, които дружеството е трябвало да поправи за своя сметка. Това обаче не е направено. С постановление на Окръжната прокуратура в София от 16 ноември 2018 г. са отделени материали по делото и са изпратени по компетентност на Софийската градска прокуратура. Образуваното от СГП досъдебно производство също е възложено на следователи от Националната следствена служба. Всички действия по разследване са извършени и е предприето предявяване на разследването на пострадалите лица.


Share Follow

Leave A Reply