С масова молитва на повече от 300 000 души волята на турския „султан“ Ердоган се случи и музеят „Света София“ се превърна отново в джамия. Всичко това на фона на все по-влошаващите се отношения между Турция и съседна Гърция, както и между Турция и съюзниците от НАТО. Създадената от византийския император Юстинян I църква, през VI век е била в продължение на десетилетия символ на християнството по света. След това се превръща в първата джамия в Константинопол като символ на края на Източната Римска империя и започването на нова ера.

Ердоган, подобно на предшественика си Ататюрк, изглежда използва съдбата на „Света София“, за да направи политическо изявление и да отбележи някои позитивни точки сред своите привърженици. Техният много по-ранен предшественик, император Юстиниан I, също е поръчал строителството на катедралата по подобни причини. Така храмът се превръща в инструмент в ръцете на силните край Босфора и показва как политиците умело използват религията и историята за свои политически цели.

И когато говорим за това историческо действие на Ердоган, е редно да го сравним с това на Кемал Ататюрк, за да стане още по-ясен контрастът. През 1934 г. администрацията на Ататюрк превръща „Света София“ от джамия в светски музей. Част от християнските мозайки, които са замазани в края на 1400 г., са внимателно разкрити, за да делят куполното пространство с мюсюлмански молитвени символи. Правилата на музея всъщност забраняваха на всяка религиозна група да провежда служби вътре (с изключение на малка молитвена зала, заделена за музейния персонал).

Музеят се разглеждаше от целия свят като символ на споделено културно наследство, единство и толерантност между хора от различни вероизповедания. „Света София“ се превърна и във водещата туристическа атракция на цялата страна. Само за 2019 година повече от 3,7 милиона души са посетили храма.

Кемал Ататюрк
Източник: ataturk.istanbul.gov.tr

С този си акт бащата на турската държава Мустафа Кемал Ататюрк показа на света и на привържениците си, че Османската империя вече не съществува, а на нейно място се е родила новата светска и модерна Турция. Какво показва обаче наследникът му 86 години по-късно?

снимка: Turkish Presidential press office

Ердоган неведнъж е показвал своя афинитет към миналото величие на Османската империя, като в последното десетилетие държавата директно финансира пропагандни филми и паради, свързани с този период от историята. Нещо повече, постепенно в управлението си турският президент дискредитира и отменя голяма част от заветите на националния герой на Турция – Кемал Ататюрк. Историческата фигура на Ататюрк се превръща във все по-неудобна за него, а заветите му за светска, просветена и демократична държава са оставени на заден фон.

снимка: Turkish Presidential press office

Редицата действия, които показват променящото се лице на Турция от последното десетилетие, не могат да се мерят с политическия акт на превръщането на символа на светското начало на турската държава – музеят „Света София“, обратно в джамия. С това си действие Ердоган сложи черешката на тортата на новата Турция – авторитарна, религиозна, консервативна и затворена страна с все по-малко приятели и с поглед назад към османското си минало. А Ердоган вече спокойно спокойно може да се нарече султан.


Share Follow

Leave A Reply