Хиляди противници на беларуския президент Александър Лукашенко се събраха в центъра на Минск. Това е пореден митинг на привърженици на Светлана Тихановская, която се превърна в кандидат на обединената опозиция за предстоящите на 9 август президентски избори, предаде БНР. Тихановская отрече тя или съпругът ѝ да са свързани с предполагаем руски заговор за дестабилизиране на Беларус.

снимка: ЕПА/БГНЕС

Вчера властите в Минск съобщиха за задържането на 33-ма служители на частната руска военна компания „Вагнер“. В предизборния митинг вчера в Минск са се включили около 34 000 привърженици на Светлана Тихановска, съобщи правозащитната организация „Вясна“.

снимка: ЕПА/БГНЕС

Агенциите отбелязват, че това е най-многолюдният опозиционен митинг в бившата съветска република от десетилетия. Съпругът на Светлана – Сергей Тихановски, известен блогър – е един от двамата главни опоненти, които се намират в ареста и им беше отказана регистрация за изборите. Другият е Виктор Бабарико. Третият силен претендент Валерий Цепкало е в Русия.

снимка: ЕПА/БГНЕС

По-рано вчера беларуските власти обвиниха Тихановски и още един намиращ се в ареста опозиционер, Микола Статкевич, че са искали да организират „масови бунтове“ с помощта на руски „бойци“, тридесет и няколко от които бяха арестувани вчера.

снимка: ЕПА/БГНЕС

Лукашенко нееднократно е обвинявал опозицията, че подклажда бунт и планира да го свали от власт с чуждестранна помощ. На митинга Тихановска отхвърли обвиненията. Тя каза, че ако победи, ще свика нови избори и ще освободи всички политически затворници.

снимка: ЕПА/БГНЕС

снимка: ЕПА/БГНЕС

снимка: ЕПА/БГНЕС


Share Follow

Leave A Reply