Специализираният наказателен съд наложи наказание „Лишаване от свобода“ за срок от 2 години с 3 годишен изпитателен срок на бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. Това съобщиха от спецпрокуратурата. Самият Овчаров заяви в ефира на бТВ, че присъдата е поръчкова и абсурдна.

снимка: БГНЕС

Той намеси имената на Бойко Борисов, Делян Пеевски и Кирил Добрев и заяви, че за тях е проблем. „Не позволявам на Пеевси да овладее БСП, добави Овчаров. Според него главният прокурор е продиктувал присъдата му на съдията, който e кандидат за шеф на Специализираната апелативна прокуратура. Прокуратурата отново предаде на съд Румен Овчаров заради „Мини Бобов дол“. С договор за наем били прехвърлени изключителните права за добив на въглища на частната фирма „Ораново“ ЕООД. От това са настъпили вреди за държавата в особено големи размери – 16 556 344,68 лева. Овчаров обясни, че няма такива пари и е невинен, защото, по думите му, докато е бил министър, наемите са били платени.

„Въпросът е трябва ли и защо, не приемам тезата на прокуратурата, че само тя има право и то на стадий досъдебно производство и съдебно, да казва кой е прав или крив и всяка теза на защита или обвиняемия се квалифицира като защитна теза, те имат такива права като обвинителните. Докато съдът не се произнесе окончателно, както прокуратурата може да си твърди нещо си, така и аз мога да защитавам своите позиции“, заяви той. „Осъден съм като министър, че не съм упражнил контрол върху едно дружество и не съм му събрал наемите, това не е вярно“, добави Овчаров.

Той бе признат за виновен за умишлена безстопанственост за това, че като принципал на „Мини Бобов дол“, умишлено не е упражнил контрол върху дейността на изпълнителния директор на мината Пламен Стефанов и с договор за наем изключителните права за добив на въглища са прехвърлени на частната фирма „Ораново“.

Обвинителният акт е тезата на прокуратурата, тезата на защитата – присъдата е поръчкова и абсурдна, защото държавата упражнява своите функции като собственик на капитала на акционерни дружества. По правилата на търговския закон тя играе ролята на общо събрание, то никъде няма управленски функции, приема годишния отчет и освобождава ръководството.

„Точно по същия начин държавата е приела правилник, с който всички министри като собственици на капитал упражняват правата си в дружествата и са точно същите – никъде нямаме право на контрол още по-малко на управление“, обясни още Румен Овчаров.

снимка: БГНЕС

Той заяви, че този наем, който му се присъжда като вина, е събран и платен. „Съдията през цялото врем е кандидат за шеф на Специализираната апелативна прокуратура, моят адвокат на всяко заседание му иска оставката, Пламен Евгениев се казва съдията, а от кой зависи назначаването му, зависи от прокурорската квота във ВСС, от Иван Гешев зависи“, каза още Овчаров.


Share Follow

Leave A Reply