Доц. д-р Виктор Атанасов е физик и преподавател във Физическия факултет на Софийския университет. Защитава дисертация по квантова физика през 2009 г. във Франция. Специализирал е в Португалия, Италия и САЩ. В резултат на пандемията КОВИД-19 и в отговор на обществените нужди, се отзовава с технически решения, които са мотивирани от мисленето му на физик, а не на медик.

Какво представлява универсалното антивирусно лекарството, което сте разработили?

Дизайнът на молекулата е с цел да се достави цинков йон в условно казано вътреклетъчната среда, където се мултиплицира вируса по подобие на машина на фон Нойман. Цинковият йон се оказва много мощен антивирусен агент, който блокира размножението на множество вируси, тоест е универсален анти-вирусен агент. Има действие както срещу коронавируси, така и срещу далеч по-страховити противници, като птичия грип и др. Нашият успех е свързан с това, че съчленихме цинков йон с цинков йонофор. Йонофорите са оргнични молекули, които способстват прехода на цинковия йон през клетъчна мембрана. Цинковите йони, не преминават сами през каналите на клетката, а се нуждаят от наметало, което да ги скрие и пренесе. Йонофорът, който използвахме е хининовото производно, което стана много популярно покрай лечението на Ковид – хлорохин или хидроксихлорохин. Хинините са известни с това, че коригират киселинността на вътреклетъчната среда и с това се свързва анти-вирусното им действие. Размножението на вирусите зависи много силно от киселинността на вътреклетъчната (органелна) среда. Ако тази среда се алкализира (мислете си за добавянето на сода бикарбонат във вода), каквото правят хинините, размножението на вирусите се блокира. Вече виждате, колко нива на анти-вирусно действие са заложени в дизайна на нашия кандидат за лекарство. Тази нова молекула е вдъхновена и от предсмъртните думи на Пастьор „Микробът е нищо. Теренът е всичко“ и прави именно това – променя нас, гостоприемниците на вируса…прави ни негостоприемни за него.

снимка: БГНЕС

Как точно помага и при кой стадии на заболяването е най-ефективно?

Втората част от въпроса е много лесна за отговор. Много по-ефективно е, което и да е вирусно лечение, когато количеството вирусни частици е малко, тоест в началото на заболяването. Мислете си за геометрична прогресия: всяка вирусна частица попаднала в клетка, произвежда да кажем 100 свои копия, които след като излязат и проникнат в други клетки произвеждат 100 свои копия и ето, че драмата е готова. Първият цикъл на размножение на 1 вирусна частица дава 100 нови вирусни частици, но вторият цикъл на размножение дава десет хиляди. Едно е да се бориш с армия от 100 души, друго с армия от милиарди. Тук е мястото да спомена и защо е важно здравите хора да носят маски. Маската, като механична бариера, намалява началния брой частици, с които стартира заболяването, ако се заразим. Така се повишава шансът за успешен изход.
Сега по първата част на въпроса. Антивирусното действие на тази нова молекула, по-точно наименувана като метало-органичен цинков комплекс с лиганд цинков йонофор (т.е. хлорохин или хидроксихлорохин), е четирипосочно. Първият антивирусен ефект е свързан с отделянето на хининово производно в заразената клетка вследствие на проектирания разпад на цинковия комплекс. Сърби ме да кажа рН зависим разпад, но вероятно звучи по китайски. По-просто казано, в най-киселия органел на клетката (там където къкри фабриката за вирусни частици), цинковия комплекс се разпада на съставни части – хининово производно и цинков йон. Хининовото производно намалява киселинността във „вирусната фабрика“ и тя спира производство. Вторият антивирусен ефект е свързан с отделения свободен цинков йон. Той директно блокира размножението на вируса на биохимично ниво. Третият антивирусен ефект е свързан с производството от страна на клетката на специфични протеини, наречени металотионеини, или МТ-а, за който има индикации че имат директно антивирусно действие. Производството им е провокирано от наличието на свободен цинков йон доставен от лекарството. Четвъртият антивирусен ефект е свързан с реакцията на организма, когато забележи увеличена концентрация на МТ-а, а именно активира експресията на конкретни гени и имуностимулиращо цитокини. Ето виждате още веднъж, как тази нова молекула е проектирана да променя терена и да има универсално антивирусно действие. С четири нива на действие има много голяма надежда да сработи мощно в борбата с Ковид.
Може би ще стане по-ясно от приложената схема.

Какви изпитания са направени до момента?

Българска фармацевтична компания беше стартирала цитотоксични изпитания на новата молекула, но прекрати финансирането и разработката, след като отказахме да им подарим интелектуалната собственост. Очакванията са, че токсичността на новата молекула е много ниска и се определя главно от хининовото производно, което участва в цинковия комплекс. От тази гледна точка, най-интересен е хидроксихлорохина като лиганд в тази нова структура. Аз лично симпатизирам на хлорохина, защото там комбинацията цинк-цинков йонофор е формално доказана. Хлорохинът е по-токсичен от хидрокси версията, но това е от никакво значение, предвид нуждата от лечение на едва няколко сериозни вирусни заболявания в рамките на един човешки живот.

снимка: ЕПА/БГНЕС

Лекарство или ваксина ще бъде решението за COVID-19?

100% лекарство. Ако е универсален антивирусен терапевтик, още по-добре. Причината да смятам така е следната – в САЩ вече има множество доказани случаи на повторно заболели от Ковид, тоест имунитетът срещу коронавируса не е траен. Нетрайният имунитет срещу коронавируси е известен и при други представители като причинителя на настинката. Колко пъти настиваме в годината? Така, че може би предусещате мисленето ми на тема стаден имунитет срещу Ковид. Непостижим. Мангъровщината е колективен самоубийствен транс, който предпочитам да гледам отстрани. И още един аргумент в полза на лекарство. Да допуснем, че съществува стаден имунитет срещу Ковид, тогава ще е нужно да ваксинираме двуцифрен процент, може би над 50% от населението на планетата, тоест над 7.5 милиарда човека. Не мисля, че това е осъществимо. Даже не съм сигурен, че сме го постигнали за много по-древни заболявания като туберкулозата и шарките. Така че общодостъпен, универсален антивирусен терапевтик е много по-реалистичен подход, който ще има полза и в пост-Ковид епохата, когато и да настъпи.

снимка: ЕПА/БГНЕС

Фармацевтичните компании проявяват ли интерес към закупуването и разпространението му?

Вече споменах, че бяхме почнали работа с една българска фармацевтична компания, но музиката спря. Сега търсим нов партньор. Не знам кога ще намерим, но съм сигурен, че колкото повече време отнеме, толкова по-зле за обществото, което има нужда от отговори и решения. Виждате, как медицинската криза доведе до икономическа и политическа кризи. Остана само да ни сполети финансова и ще се върнем десетилетия назад. Не съм оптимист за намирането на партньор в България, защото тук от много отдавна е скъсана, ако въобще е съществувала, връзката между академия и бизнес. Нали си давате сметка, че нашите сили като учени и преподаватели стигат до лабораторията или аудиторията. Пътят до аптеката трябва да го извърви бизнесът, по-точно фармацевтичния бизнес.

снимка: Столична община

Български медицински екип смята, че Ивермектинът е лекарството, което ще помогне с борбата с коронавируса, какво смятате за него?

Разбрах за Ивермектинът, когато австралийците обявиха резултатите от инвитро тестовете. На ниво стъкленица работи идеално. Тогава се помъчих да разбера какви концентрации постига лекарството ин виво в различните тъкани, но информацията се оказа доста оскъдна и не особено обнадеждаваща, разбирайте за постигане на терапевтични срещу Ковид концентрации се налага прием на токсични дози. Наскоро четох статия, в която той се прилага срещу Ковид в малки дози като добавка към понастоящем доста популярния коктейл хидроксихлорохин плюс азитромицин. Резултатите са добри. Основното ми разбиране е, че ивермектинът, по-случайност, има специфично действие срещу Ковид причиняващия коронавирус. Такива случайности, са откривани и преди. Например лоперамидът се оказва, че има антивирусно действие срещу, т.н. SARS. Да, вероятно ще помогне в борбата с коронавируса, но едва ли е геймчейнджъра, който търсим. Да не забравяме, че царството на вирусите не се изчерпва с причиняващия Ковид. Мисля, че имаме нужда от далеч по-универсални терапевтици, които ще ни служат както за настоящи, така и за бъдещи болести. Такива могат да бъдат само „променящите терена“, както би казал Пастьор.


Share Follow

Leave A Reply