Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов проведе работно посещение в Съюзното командване по операциите на НАТО в Монс, Кралство Белгия. Адмирал Ефтимов бе посрещнат с официална церемония от върховния главнокомандващ на Съюзните сили на НАТО в Европа генерал Тод Уолтърс вчера, 13 август. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

20200813 – Bulgarian CHOD Honour Guard and OC

Адмирал Ефтимов и генерал Уолтърс обсъдиха на работна среща оказването на съюзна подкрепа за усилване мисията за охраната на въздушното пространство на страната (enhanced Air Policing), което ще бъде и в интерес на повишаване подготовката на българските Военновъздушни сили за изпълнение на мисията в съюзен формат. Друг акцент в срещата е бил трайното преместване на регионалната функция за морско координиране (RMCF) за Черно море от състава на Морското командване на НАТО във Военноморския координационен елемент в гр. Варна, където ВМС на Република България имат изградени инфраструктура и способности.

Потвърден е дългосрочният ангажимент на страната ни в международните усилия за трайно възстановяване на Афганистан, чрез продължаване участието на български военен контингент в мисията на НАТО „Решителна подкрепа“. Началникът на отбраната наблегна върху всестранното осигуряване на нашия контингент с акцент защита на силите.

снимка: БГНЕС

България е приела да домакинства срещата на началниците на отбраната на страните-членки на НАТО от Централна Европа в началото на 2021 г. Обсъдени са били актуални теми от дневния ред на Алианса като изграждане на способности за възпиране и отбрана и прилагане на концепциите за реализиране на актуалната Военна стратегия на НАТО.

Флаг на НАТО

В срещите участваха представители от Щаба на отбраната и националният военен представител в Съюзното командване по операциите на НАТО генерал-майор Красимир Кънев.


Share Follow

Leave A Reply