Сега е моментът за свикване на Велико народно събрание, но промените не трябва да засягат броя на депутатите, а да бъде приет законопроект за изцяло мажоритарни избори и да бъде забранено на всички, които в момента са на политически постове, отново да бъдат избирани за депутати и министри. Това заяви лидерът на партия „Воля“ Веселин Марешки пред БНТ по повод предложението на ГЕРБ за промени в Конституцията и свикване на Велико народно събрание. 

снимка: БГНЕС

В края на миналата седмица той коментираше, че Велико Народно събрание е „абсолютно ненужна конструкция“, тъй като Конституцията може да се променя и от обикновено Народно събрание.„Считам за голямо губене на време, особено в този момент, в който държавата има нужда от работа всеки един ден за справяне с последиците от пандемията и за развитие на държавата, ние да губим време в преминаване през едно Велико Народно събрание“, каза тогава той.

снимка: БГНЕС

Сега позицията му е друга: „В края на мандата, може би и в тази напрегната обстановка, в която и всички казват „нова конституция, ВНС, може би е най-доброто време, но не, за да бъде намален броят на народните представители. Аз мисля, че българите не се интересуват от количеството народни представители, а се интересуват от качеството. Защото, ако днес направим ВНС и изберем 120 негодници и утре държавата се срине още по-тежко, после ще правим ВНС, за да изберем 360 народни представители“, каза Марешки.

снимка: БГНЕС

За свикване на Велико народно събрание са необходими 160 гласа. ГЕРБ имат 95 народни представители в парламента, „Обединени патриоти“ – 21, но те имат свои виждания за Конституцията и след коалиционен съвет ще решат как да постъпят. „Воля“ имат 12 депутати. С тяхна подкрепа общата потенциална бройка достига 128. Така излиза, че без подкрепата на депутати от БСП, ДПС или нечленуващи в група (напр. тези от „Атака“) до решение няма да се стигне, посочва бТВ.

снимка: БГНЕС

Лидерът на партия „Воля“ Веселин Марешки определи блокадите на протестиращите като „извращения“ и настоя институциите да си свършат работата, за да не позволяват блокирането на кръстовища. Поиска също така да бъде потърсена наказателна отговорност на Мая Манолова, Румен Радев, Христо Иванов и „Отровното трио“, тъй като смята, че те настройват хората едни срещу други.


Share Follow

Leave A Reply