Политиката на турския президент Реджеп Ердоган е насочена към дестабилизирането на Европейския съюз, заяви Еманюел Макрон в интервю за „Пари мач”. Според френския президент Ердоган води експанзионистична политика, основана на смесица от национализъм и ислямизъм, която е несъвместима с европейските интереси и е фактор за дестабилизация на Европа. „В такава ситуация Европа трябва да направи реалистична оценка на случващото се и да действа в съответствие със своите интереси”, категоричен е Макрон.

снимка: БГНЕС

Той допълни, че в никакъв случай не се обявява за ескалация. Но изхождайки от необходимостта за предприемане на симетрични действия, трябва да се избягва проявата на „безсилна дипломация”. „Ние вече дадохме знак, изтъквайки ефективността на европейската солидарност”, подчерта Макрон.

снимка: www.newslettereuropean.eu

На 12 август Макрон призова Анкара да прекрати едностранните проучвания за нефт в Източното Средиземноморие. На следващия ден френското министерство на отбраната съобщи, че изпраща в региона два многоцелеви самолета „Рафал” и фрегатата „Лафайет”, което предизвика остра реакция от страна на Анкара. В тази връзка Макрон подчерта, че Франция е средиземноморска държава, като в същото време се обявява за гъвкав подход при решаването на свързаните с Турция проблеми. Той припомни, че е сред малкото европейски лидери, който през последните години е провел няколко лични срещи с Ердоган, заради което е бил критикуван.


Share Follow

Leave A Reply