Турското правителство е решило да превърне бивш православен манастир в джамия, предаде РИА Новости. Според руската медия съответното постановление вече е било публикувано в официалния вестник на Анкара. Според указа настоящият музей „Карие“ в Истанбул се е предавал в разположение на Дианета (управлението по религиозни въпроси на югоизточната ни съседка). „Очаква се византийските фрески да бъдат замазани (сунитският ислям, изповядван от мнозинството турци, забранява човешки изображения)“, посочи още базираната в Москва информационна агенция.

снимка: Getty Images

„Карие“ се е намирал на територията на изградения през VI век от император Юстиниан I манастирски комплекс „Хора“. Православната обител е била превърна в джамия през 1511 г. а през 1946 г. на мюсюламанския храм е бил даден статут на музей.

снимка: БГНЕС

Припомняме, че на 10 юли висшият административен съд на Турция отмени решение на министерския съвет от ноември 1934 г. за даване на статут на музей на храма „Света София“, който е построен през шести век като църква, а след 1453 г. е превърнат в джамия. Турският президент Реджеп Ердоган часове след решението на магистратите е подписал документ за превръщането на музея в мюсюлмански молитвен дом.


Share Follow

Leave A Reply